ОСТАННІ НОВИНИ

Міліція розпочинає спец-операцію «Мак-2012»

|

Співробітники управління боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВС України в Львівський області (УБНОН) у період з 21 травня до 28 вересня проводитимуть оперативно-профілактичне відпрацювання «МАК-2012». Про це повідомили у відділ зв’язків із громадськістю ГУ МВС Львівщини.

Зокрема, виявлятимуть незаконні посіви маку та конопель, перекриватимуть канали надходження цих рослин у незаконний обіг.

«За результатами проведених минулого року аналогічних заходів, співробітники УБНОН ГУМВС виявили 266 фактів незаконного посіву на присадибних ділянках снодійного маку та конопель, вилучили більш як 57 тисяч рослин загальною вагою 48 кілограмів», − зазначив заступник начальника УБНОН ГУМВС полковник міліції Григорій Світлик. – «За ознаками злочину, передбаченого статтею 310 КК України було порушено 220 кримінальних справ, а також 61 протокол про адміністративне правопорушення, за якими на правопорушників накладено штрафів на загальну суму майже 16 тисяч гривень», – додав Григорій Світлик. 

Громадянам варто знати, що законодавством передбачено відповідальність за незаконне вирощування нарковмісних культур. Так, за незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до 10 рослин на господаря накладається адміністративний штраф від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 1700 гривень). 

У разі, коли виявлено незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості від ста до п`ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п`ятдесяти рослин – господаря буде покарано відповідно Кримінального кодексу України штрафом у розмірі від ста до п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 8500 гривень.) або заарештовано на строк до шести місяців, або покарано у вигляді обмеження волі на строк до трьох років. 

За незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості п`ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п`ятдесят і більше рослин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. 

Стаття 106-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення також передбачає відповідальність за невжиття землекористувачем або землевласником на закріплених за ними ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку у вигляді штрафу від дев’яти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 153 до 306 гривень), а на посадових осіб – від 18 до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 765 гривень).

Фото: Flickr

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *