У перший день ЗНО абітурієнтів ловили з мобілками

|

В Україні розпочалося зовнішнє незалежне оцінювання. Першим предметом, з якого випускники шкіл складали тести стала хімія. У Львівській області працювало 11 пунктів тестування, з них у Львові – вісім, у Дрогобичі – ще три. Про це повідомляє ГО «ОПОРА».

Спостерігачі громадянської мережі, які сьогодні вели спостереження на семи пунктах тестування, відзначають якісну організацію процесу ЗНО: добре облаштовані місця для учасників тестування, наявність вказівників до аудиторій та рекреаційних зон, налагоджений механізм пропуску абітурієнтів на пункт тестування. Чи не найбільша заслуга в відмінній організації ЗНО належить відповідальним за пункти  тестування (директорам шкіл), які вже кілька років поспіль приймають в себе абітурієнтів.

Загалом спостерігачами було зафіксовано лише один випадок, коли уповноважений від Українського центру оцінювання якості освіти забула поставити відмітку в сертифікаті учасника ЗНО про проходження тестування з хімії. Однак, недолік вдалося виправити завдяки уважності спостерігача.

Незважаючи на те, що усі умови проведення оцінювання знань були забезпечені на належному рівні, порушення з боку абітурієнтів залишилися такими ж, як і минулого року. Зокрема, спостерігачі знову фіксують випадки використання мобільних телефонів. Так, на пункті тестування у школі №68 м. Львова в випускника під час роботи над тестом задзвонив телефон. Як результат, було складено акт про порушення процедури ЗНО, а хлопця вилучено з пункту тестування – на жаль, він втратив право скласти іспит з хімії цього року. Ще один абітурієнт був змушений покинути пункт тестування через шпаргалку, яка вилетіла з кишені під час роботи з тестовим зошитом.

Щоб мінімізувати використання таких допоміжних засобів, як мобільні телефони, на пунктах тестування мали застосовуватися металодетектори. Попри те, що спостерігачі ГМ ОПОРА зафіксували такі прилади на пунктах тестування у Львові та Дрогобичі, проте, вони не завжди використовувалися на практиці. Наприклад, у школі №99 абітурієнтів перевіряли на наявність телефонів при вході у пункт тестування. Це радше був психологічний прийом, застосований до абітурієнтів, аніж намагання виявити електронну техніку, оскільки металодетектори реагували не лише на телефони, а ще й на ремені, металеві ґудзики, інші аксесуари. У навчально-виховному комплексі «Школа-садок «Софія» та у школі №45 охоронець перевіряв абітурієнтів на вході та коли вони виходили до вбиралень. А у школі №32 м. Львова, школі №1 та гімназії м. Дрогобича металодетектори взагалі не використовувалися, хоч вони і були у охоронця.

Значно поменшало випадків, коли абітурієнти з’являються на пункт тестування без одного з необхідних документів – сертифікату, запрошення та документ, за яким абітурієнт реєструвався (паспорт/свідоцтво про народження). Спостерігачі виявили один випадок відсутності сертифікату (школа №45 м. Львова) та два випадки, коли випускники мали копії свідоцтва про народження замість оригіналів. Усіх трьох абітурієнтів не було допущено до проходження ЗНО.

Громадянська мережа ОПОРА висловлює сподівання, що якісна організація процесу перевірки знань продовжиться й на наступні тестування, а порушень з боку абітурієнтів поменшає.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *