ОСТАННІ НОВИНИ

Енергетики провели небезпечну роботу на висоті 26 м задля порятунку лелечиної сім’ї

|

У селі Гребенів Сколівського району лелеча родина обрала для своєї домівки небезпечне місце — на опорі повітряної лінії 110 кВ висотою 26 метрів. Про це повідомляє відділ корпоративних зв’язків ПАТ “Львівобленерго”.

З однієї сторони це небезпека ураження електричним струмом для лелечої родини, а з другої сторони — лінія електропередачі, від якої заживлені споживачі Сколівського району, зокрема залізниця, вже декілька разів відключалась внаслідок попадання на проводи гілок, якими лелека облаштовував свою домівку.

З метою захисту лелечої сім’ї та запобігання аварійним відключенням, необхідно було встановити платформу над лінією електропередачі і перенести на нову основу лелече гніздо. 

Надзвичайні умови полягали в тому, що вперше „євроремонт” для лелек здійснювався на високовольтній лінії 110 кВ, а також ускладнювалось виконання робіт у зв’язку з тим, що лелеча сім’я вже „висиджувала” своє поповнення.

Для безпечного виконання робіт було виконано організаційно-технічні заходи згідно з Правилами безпечної експлуатації електроустановок: подано аварійну заявку в оперативно-диспетчерську службу Південної зони, розроблено проект проведення робіт, оформлено наряд-допуск.  

Загалом до роботи було задіяно шість працівників Дрогобицького високовольтного району електромереж, а також три одиниці техніки, адже роботи виконувались на висоті близько 26 метрів. 

Енергетики встановили платформу і закріпили її на тросостійці високовольтної опори. Після цього працівники перенесли лелечу оселю, намагаючись якомога менше порушувати її цілісність.

Робота була завершена успішно: лелеча сім’я „переселилась” в нову безпечну домівку. Довідка

З 2005 року ПАТ „Львівобленерго” у співпраці із львівськими орнітологами бере активну участь у міжнародному соціальному проекті „Захист білого лелеки”, успішно перейнявши досвід реалізації цієї програмі від польських колег-енергетиків.

Працівники ПАТ „Львівобленерго” під час щорічних  планових оглядів ліній електропередач виявляють гнізда лелек, які знаходяться на опорах повітряних ліній. Переобладнуючи лелечі оселі, енергетики водночас захищають і птахів, і повітряні лінії електропередачі.

З 2005 до 2012 року включно працівниками ПАТ „Львівобленерго” загалом встановлено понад 600 платформ під гнізда лелек на опорах ліній електропередачі у всіх районах Львівщини.

Фото: прес-служба відділу корпоративних зв’язків ПАТ “Львівобленерго”

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *