ОСТАННІ НОВИНИ

577 дітей з особливими освітніми потребами живе у Львові

|

У Львові є 577 дітей з особливими освітніми потребами. 142 з них – із порушеннями опорно-рухового апарату. Вони навчаються у 76 загальноосвітніх навчальних закладах міста. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради з посиланням на управління освіти.

Відповідно до Програми розвитку освіти м. Львова на період 2008 – 2012рр., передбачено реалізацію проекту «Система освіти дітей з особливими потребами».

З 2008 року управління освіти ЛМР бере активну участь у міжнародному канадсько-українському проекті «СIDА – інклюзивна освіта для дітей з особливими потребами в Україні». Для адаптації даного проекту у м. Львові пілотною школою було обрано СЗШ № 95 у Сихівському районі.

В рамках реалізації цього проекту, до м. Львова прибула Лорел Беатон, викладач з м. Едмонтон, Канада, яка багато років займається розвитком інклюзивної освіти у себе на батьківщині та поза її межами. В СЗШ №95 м. Львова вона перебуватиме до 13 квітня. Відтак, 5 квітня 2012 року о 14:00 год. в приміщенні СЗШ №95 м. Львова відбудеться круглий стіл з питань розвитку інклюзивної освіти у місті Львові.

«Школа №95 дуже цікава своїм досвідом зі залучення фахівців для ексклюзивної освіти. Це є проект, який триває вже 5 років у Львові, сьогодні працює спеціаліст з Канади. Це важливо, тому що в цій школі навчаються діти, які слабо чують, також навчається певна кількість дітей з синдромом Дауна і з наступного року тут будуть навчатися діти-спинальники Вони всі потребують особливої уваги. Ми, рішенням виконавчого комітету, збільшили кількість відповідних ставок для помічників педагогів, щоб діти були адаптовані в нормальні умови.

Навіть, якщо подивитися на туалет, який тут зроблений, то він взірцевий, тому що він дає можливість спинальнику нормально помити руки, заїхати, в разі потреби дати відповідний сигнал і спрацьовує сигналізація. Я б хотів, щоб ми такі туалети мали в усіх школах Львова, тому що ми за останні 6 років витратили більше 150 млн. грн. на ремонти в школах – це дахи, вікна, системи опалення, каналізування. Але, на превеликий жаль, ми сьогодні ще маємо школи, де певні директори не звертали увагу на кімнати гігієни – туалети, тому в цьому році жоден ремонт не почнеться в тій чи іншій школі, якщо в першу чергу не буде зроблений ремонт кімнат гігієни – туалетів. Це дуже важливо для самих дітей.

Це зроблено за наші кошти, але це є дуже серйозні імпульси», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Як додала в.о.начальника управління освіти ЛМР Катерина Гороховська, канадська сторона готова зробити ще 1 туалет в цій школі за свої кошти. 

«Якщо місто зробило свій внесок, вони тепер готові нам допомогти. Так завжди є в світі: коли ти рухаєшся вперед, тобі допомагають», – переконаний Андрій Садовий.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *