ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові є нова система знезараження питної води

|

На насосній станції «Сокільники» проведено реконструкцію хлораторної станції для знезараження питної води. Відтак, уже від січня третина львів’ян споживає воду, оброблену не рідким хлором, а гіпохлоритом натрію. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Реконструкція хлораторної станції фінансувалася з держбюджету, кошторисна вартість обладнання та будівельних робіт склала 12,5 млн.грн. Відповідно до проекту генпідрядник робіт ТзОВ «Альткомкиївбуд» закупив німецьке обладнання – електролізну установку фірми «Grundfos Aldos».

Нагальна потреба заміни способу знезараження води була спричинена будівництвом євростадіону поблизу хлораторної станції «Сокільники», де зберігався запас хлору у балонах. За нормативами безпеки хлораторні станції повинні бути розташовані на певній відстані від житлових та побутових об’єктів. Оскільки львівський стадіон до Євро-2012 розташований занадто близько до хлораторної станції у Сокільниках, виникла необхідність її реконструкції, яка дозволила замість хлору використовувати безпечніший в експлуатації гіпохлорит натрію.

У серпні 2011 року на хлораторній було змонтовано тимчасову установку та переведено на знезараження води розчином гіпохлориту натрію, який «Львівводоканал» закуповував у м. Дніпродзержинськ. У грудні 2011 року будівельники завершили монтаж електролізної установки на насосній станції «Сокільники» з виготовлення гіпохлориту натрію. Щоденно для знезараження питної води використовують180 кгсолі. Сіль розчиняється пом’якшеною водою, концентрований соляний розчин подається у електролізер, де в процесі електролізу утворюється гіпохлорит. З допомогою насосів-дозаторів гіпохлорит (NaClO) подається у магістральний водогін. Контроль за кількістю залишкового хлору у воді відбувається автоматично з допомогою аналізаторів.

Продуктивність одного електролізера становить6,5 кгактивного хлору в годину. Загальна продуктивність установки13 кгактивного хлору в годину. Добовий розхід гіпохлориту натрію становить7200 літрів. Для виготовлення цієї кількості гіпохлориту натрію використовується180 кгсолі,7140 літрівводи, 255 кВт електроенергії.

Довідка

Якість питної води у місті Львові є однією з найкращих в Україні. Для централізованого водопостачання використовується вода лише з артезіанських свердловин. Така вода не потребує додаткової очистки, її якість підтверджується результатами досліджень хіміко-бактеріологічної лабораторії санітарно-епідеміологічної служби. Хлорування відбувається для дезінфекції, аби вберегти воду від можливого забруднення у вуличних та внутрішньо-будинкових мережах. Дезінфікують воду мінімальними дозами хлору 0,3 міліграма на літр.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *