ОСТАННІ НОВИНИ

Аграрні університети повинні підпорядковуватись виключно Мінагрополітики – Баран

|

Вищі навчальні заклади аграрної галузі повинні підпорядковуватися безпосередньо Міністерству агрополітики. Це необхідна умова для належної роботи профільних вишів. Так депутат Львівської обласної ради від Партії регіонів, член депутатської комісії розвитку села та АПК Олег Баран прокоментував ініціативу Президента щодо перегляду минулорічного рішення про підпорядкування Міністерству освіти та науки, молоді та спорту України вищих навчальних закладів аграрної галузі. Про це повідомляє  прес-служба ЛМО Партія регіонів.  

„Для сільськогосподарської України аграрна галузь – одна із найважливіших сфер. Особливо сьогодні, коли ми стоїмо на порозі аграрних реформ. А вони напряму залежать від фахівців, які їх проводитимуть, від тих людей, на яких базуватиметься сільськогосподарська ланка. Автоматично виникає питання: а хто, як не Міністерство агрополітики знає, як саме  і чому потрібно навчити майбутніх експертів по АПК? Це єдиний комплекс питань, нероздільний. Адже, щоб підготувати такого спеціаліста як агроном, потрібна не лише теорія, а й практика. А це – співпраця з аграріями”, – наголосив Олег Баран. 

Як приклад, депутат наводить ситуацію із державним замовленням у вищих навчальних закладах аграрної галузі. За його словами, саме Міністерство аграрної політики та продовольства України найкраще розуміє, яких фахівців по АПК Україні бракує. Відповідно, відомство не лише контролюватиме агропромислові виші, а й матиме можливість зробити відповідне замовлення.

„Більше того. Це означає, що державні програми у сфері АПК, які розробляє Мінагрополітики, будуть ще якіснішими та результативнішими. Адже над ними працюватимуть не лише окремі відділи у Міністерстві, а цілі кафедри вчених у аграрних вишах ”, – наголосив Олег Баран.

Нагадаємо. Як повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики, Президентом України було підготовлено доручення прем’єр-міністру щодо необхідності перегляду минулорічного рішення про підпорядкування Міністерству освіти та науки, молоді та спорту вищих навчальних закладів аграрної галузі. 

У Міністерстві аграрної політики також повідомили про наміри продовжити реформи в аграрній освіті, що були зупинені у зв’язку з передачею у листопаді минулого року аграрних вишів у підпорядкування Міносвіти.

Нагадаємо, наприкінці листопада минулого року, за пропозицією Міністерства освіти і науки, урядом було ухвалене рішення про передачу вищих навчальних закладів деяких відомств до сфери управління освітнього міністерства.

Зокрема до сфери управління Міносвіти було передано 19 аграрних університетів, 15 медичних університетів і академій, декілька фінансових та транспортних вищих навчальних закладів.

Останніми днями Президент Віктор Янукович жорстко висловлювався на адресу ініціаторів передачі вищих навчальних закладів до сфери управління МОНмолодьспорту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *