ОСТАННІ НОВИНИ

Зростання тарифів ЖКГ є обгрунтованим – експерт

|

 Сьогодні існують всі економічні підстави для підвищення житлово-комунальних тарифів. Про це під час прес-конференції повідомила віце-президент “Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ” Тетяна Казачек, передає кореспондент УНН.

За її словами, підставами для підвищення житлово-комунальних тарифів є заробітна плата, мінімальний розмір якої за минулий рік підвищився в чотири рази, вартість електричної енергії, яка підвищується щомісячно, і природний газ. “Це є основними показниками, які входить у складову тарифу”, – сказала Т.Казачек.

Вона також зазначила, що найменш енергоємною серед усіх житлово-комунальних підприємств є квартирна плата. “Енергоресурси у складовій займають лише 5%. В той час коли 57% – природний газ, 6% – електрична енергія є складовими в тарифі на теплову енергію. Тобто тут незалежно від того, як працює теплоенергетика, змінились ціни на газ і електроенергію та виросла відповідно собівартість однієї гігакалорії”, – зазначила вона.

Вона також повідомила, що найбільший відсоток у структурі квартплати займає заробітна плата. У середньому по Україні вона становить 39,3% на один квадратний метр, але в регіонах цей показник серйозно коливається. “За чисельністю (працівників – Ред.), за виплатами, за преміальними все це може впливати на квартирну плату. І ось тут я бачу те, що називається обґрунтованістю підвищення цих тарифів”, – зауважила Т.Казачек.

Вона також наголосила, що підвищення тарифів є об’єктивними обставинами економіки. “Якщо у нас всі комплектуючі дорожчають, чому не має дорожчати готовий виріб? Абсолютно нормальне економічне поняття”, – додала вона.

Нагадаємо, 18 січня на засідання Уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив про необґрунтоване підвищення комунальних тарифів в деяких регіонах України. Він наголосив, що це сталось тому, що з боку Мінрегіонбуду та особисто з боку міністра ЖКГ А.Близнюка не було контролю та оперативного реагування. Під жорстку критику глави уряду підпали мери Сум, Харкова та Полтави, які збирались підвищити тарифи на 70-90%. В результаті втручання М.Азарова в регіонах переглянули тарифи. 27 січня виконком Харківської облради знизив тарифи на комунальні послуг приблизно в півтора рази.

УНН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *