ОСТАННІ НОВИНИ

У львівських аптеках до ліків пропонуватимуть інструкції шрифтом Брайля

|

Як повідомили у Львівському обласному фонді соціального захисту і реабілітації сліпих, уперше в Україні спеціально для людей з вадами зору Львівський обласний фонд соціального захисту і реабілітації сліпих розпочав виготовлення супровідних інструкцій до ліків. Відповідно до проекту «Доступна Львівщина очима незрячих», інструкції шрифтом Брайля та диски з озвученням будуть поширені у 20 аптеках Львова. Про це інформує прес-служба Львівської міськради.

Як зазначила керівник проекту «Доступна Львівщина очима незрячих» Оксана Потимко, інструкції до ліків для людей з вадами зору друкуватимуться рельєфно-крапковим шрифтом, а також озвучуватимуться для тих користувачів, котрі не володіють шрифтом Брайля. Комп’ютерний набір, форматування, верстку, видрук та оформлення друкованих інструкцій здійснюють безпосередньо працівники Львівського обласного фонду соціального захисту і реабілітації сліпих, які є інвалідами по зору. Озвучує інструкції акторка Національного театру ім. М. Заньковецької Олександра Бонковська. Озвучення триває на студії звукозапису «Студія Лева» (звукорежисер – Ярослав Босий).

Відповідно до задуму ініціаторів проекту «Доступна Львівщина очима незрячих», надруковані та озвучені інструкції у березні 2012 року будуть розміщені у 20 аптеках Львова. Зараз до друку та озвучення підготовлені інструкції до 103 лікарських препаратів (за номером швидкої допомоги), які лікарі-фармацевти визначили на основі проведеного моніторингу. Надруковані інструкції по одному томі будуть в кожній аптеці, а до кожного тому додаватиметься кілька десятків озвучених дисків. За потреби диски будуть поновлюватися.

«Для покупців з вадами зору аптечні провізори пропонуватимуть ознайомитися зі способом застосування, показами, протипоказами до вживання того чи іншого лікарського засобу, шляхом використання друкованого брайлівського тексту безпосередньо в аптеці.

При потребі, озвучена версія інструкцій на дисках безкоштовно надаватиметься незрячим покупцям для постійного користування вдома. Така послуга покликана удоступнити людям з вадами зору можливість самостійно і усвідомлено застосовувати ліки в домашніх умовах», – керівник проекту «Доступна Львівщина очима незрячих» Оксана Потимко.

Нагадаємо, публікація та озвучення ліків здійснюються у рамках проекту «Доступна Львівщина очима незрячих» за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії в рамках проекту «Розвиток громадянського суспільства».

Довідка

Проект «Доступна Львівщина очима незрячих» – проект Львівського обласного фонду соціального захисту і реабілітації сліпих, що стартував у серпні 2011 року та реалізується за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Членами фонду є 430 інвалідів І та ІІ групи – мешканців Львова та 5 районів Львівської області – Городоцького, Яворівського, Мостиського, Пустомитівського та Перемишлянського.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *