ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати попросять уряд забрати радіоактивні відходи з-під Львова

|

Постійна комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради розглянула звернення депутата Михайла Барбари стосовно ситуації, яка склалася в селі Буда Яворівського району Львівської області. Про це повідомляє прес-служба ЛОР.

На території села Буда, на відстані лише16 кмвід Львова, розташовано пункт захоронення радіоактивних відходів Львівського державного міжобласного спеціалізованого комбінату. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 1990 року № 377, до зони обслуговування ЛДМСК входить сім областей України: Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Волинська, Рівненська.

Особливу тривогу викликає той факт, що радіаційний моніторинг навколо пункту зберігання радіоактивних відходів ЛДМСК ДК “УкрДО “Радон” здійснює лише служба підприємства.

Цей об`єкт, побудований свого часу на самому вододілі, на схилах якого беруть початок річки двох морських басейнів, у випадку нештатних ситуацій може призвести до потрапляння радіоактивних відходів у ґрунт, підземні та ґрунтові води, джерела, а також річки Розточчя.

У 2013 році в зоні відчуження Чорнобильської АЕС планується відкриття величезного могильника “Вектор”, куди звезуть на утилізацію та остаточне зберігання всі радіоактивні відходи, які накопичились на території державі.

Члени комісії підтримали звернення Михайла Барбари і вирішили винести на розгляд сесії обласної ради звернення до Кабінету Міністрів України, в якому викладено ситуацію на пункті захоронення радіоактивних відходів Львівського державного міжобласного спеціалізованого комбінату та висловлено сподівання, що всі радіоактивні відходи з Львівщини буде вивезено на могильник “Вектор” у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Також депутати нагадують центральній владі про низку зобов`язань соціального характеру перед жителями Ясниської та Лозинської сільських рад, які відповідні державні інституції обіцяли зреалізувати, коли започатковувалось будівництво згаданого сховища в 1991 році.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *