ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині викрали унікальні ікони Рутковича

|

З села Волиця Древлянська Буського району Львівської області зникли 4 ікони кінця 17 століття пензля Івана Рутковича. Про це повідомляє прес-служба творчого об’єднання «Кактус»  Як зазначено в повідомленні, цим іконам нема ціни, бо вони є класикою української культури.

У повідомленні зазначено, що факт крадіжки підтвердили в міліції. Ікони можуть вивести за кордон, тому необхідний широкий резонанс. Про новину написав у «Фейсбук» львівський колекціонер Олександр Молодий.

Як подає Вікіпедія, Іва́н Рутко́вич працював переважно у Жовкві. З його творчості відомі збережені цілістю або частково іконостаси у дерев`яних церквах: у Волиці Деревлянській, у Волі Висоцькій, у ц. Різдва Христового у Жовкві (1697 — 99), на поч. ХІХ ст. перенесений до церкви Собору Пресвятої Богородиці у Скваряві Новій, нині у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького. Іконостаси Рутковича визначили тип західноукраїнського іконостасу кінця 17 та першої половини 18 ст. з додатковим рядом євангельських сцен, а жовківський іконостас був вершинним етапом розвитку укр. класичного іконостасу 17 ст.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *