ОСТАННІ НОВИНИ

Роман Лубківський запросив Януковича до Львова

Львівський портал

|

Президент України Віктор Янукович під час участі в заходах з нагоди 450-річчя Пересопницького Євангеліє зустрівся з ініціатором присяги на Пересопницькому Євангеліє письменником Романом Лубківським. Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Роман Лубківський під час зустрічі із Президентом України запросив Віктора Януковича відвідати Львів та вручив листа про увіковічнення пам’яті Маркіяна Шашкевича. Також він подарував Президенту України книжку «Шевченкова дорога у Білорусь».
На території культурно-археологічного комплексу «Пересопниця» знаходиться культурно-археологічний центр, де розміщено зокрема Музей Першокниги, а також музейний комплекс просто неба «Княже місто».
Пересопницьке Євангеліє – один із найвідоміших європейських перекладів Святого Письма ХV-ХVI століть рідною мовою, шедевр рукописного мистецтва. З церковнослов’янської тодішньою письмовою староукраїнською мовою Євангеліє переписав чернець-переписувач Михайло Василієвич у 1556-61 роках.
Пересопницьке Євангеліє є манускриптом вагою 9,3 кг, форматом 38х24 см, складається з 482 пергаментних листів, оправлених у дубові дошки, обтягнуті зеленим оксамитом. Текст виконаний темно-коричневим чорнилом із застосуванням червоної фарби для нумерації розділів, виділення початкових літер (буквиць), а також різних приміток на полях.
Нині Євангеліє зберігається в Центральній науковій бібліотеці АН України ім. В.І.Вернадського. З 1991 року на Пересопницькому Євангелії Президенти України присягають на вірність народові України.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *