ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина, ЄС та ПРООН продовжили співпрацю для розвитку місцевих громад

Львівський портал

|

Сьогодні, 11 липня, у Львівській області стартувала друга фаза Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ), спрямованого на підтримку сільських громад у вирішенні найважливіших потреб їх розвитку та поліпшенні умов життя.

Про це йшлося на регіональному семінарі – презентації Проекту, що відбувся 11 липня 2011 року за участі голови обласної ради Олега Панькевича, заступника голови – керівника апарату обласної державної адміністрації Ольги Гузар, радника Постійного Представника ПРООН в Україні Берди Бердієва, голів районних рад та районних державних амдіністрацій, міських та селищних голів, інформує прес-служба Львівської облради.

Під час семінару планується підписання угоди про партнерство між облдержадміністрацією, облрадою та Програмою розвитку ООН.

На семінарі було представлено план дій щодо впровадження Проекту в області. Він передбачає, що місцеві громади, органи місцевої виконавчої влади та самоврядування спільно визначатимуть пріоритети розвитку, спільно плануватимуть та реалізовуватимуть заходи для сталого розвитку свого села, селища чи міста. Проект матиме бюджет 17 млн.євро триватиме 4 роки та діятиме в усіх областях України та Автономній республіці Крим.

У своєму виступі голова Львівської обласної ради Олег Панькевич насамперед зупинився на  успішному досвіді реалізації першого етапу проекту у нашій області, завдяки якому вдалося вирішити низку соціально-економічних проблем сіл нашої області. Зокрема, у с.Головецько Старосамбірського району  місцева громада за допомогою координаторів проекту ПрООН та місцевої і обласної влади зорганізувалася для реалізації проекту покращення умов навчально-виховного процесу і провела реконструкцію будівлі середньої школи. Пізніше у школі було обладнано сучасний комп`ютерний клас та придбано новий  шкільний автобус.

У Самбірському районі, у рамках проекту,  було вперше запроваджено Програму міні-проектів підтримки та розвитку ініціатив територіальних громад та громадських організацій, що сприяло залученню зовнішніх інвестицій у сумі 400 тис .грн., створенню 11 Агенцій місцевого розвитку.

На переконання голови Львівської обласної ради, реалізація цих проектів суттєво допомагає долати труднощі в умовах сьогоднішньої централізації фінансових ресурсів на центральному рівні і обмежених повноважень органів місцевого самоврядування.

Олег Панькевич також повідомив, що враховуючи попередній досвід роботи з такими проектами, Львівська обласна рада у цьому році вперше запровадила обласний конкурс мікропроектів місцевого розвитку на 2011 – 2015 роки. Одним із основних завдань його є підвищення рівня представників органів місцевого самоврядування, громадськості у питаннях менеджменту проектів. На реалізацію програми з обласного бюджету виділено цьогоріч 750 тис.грн. За ці кошти, за умов співфінансування, можна буде реалізувати від 15 до 25 мікропроектів, пов`язаних з охороною довкілля, відтворення парків та скверів, застосування енергоефективних технологій реконструкції та  будівництва об`єктів соціально-культурного призначення та ін.

Голова Львівської обласної ради побажав учасникам семінару плідної роботи і наголосив на тому, що Львівська обласна рада забезпечить необхідну допомогу та координацію роботи щодо успішної реалізації другої фази проекту.

 «Ми вражені досягнутим рівнем співпраці громад та влади у Львівській області”,- зазначив радник Постійного Представника ПРООН в Україні Берди Бердієв.

Під час семінару було оголошено про початок конкурсного відбору районів на участь у проекті. Райони матимуть змогу подавати заявки на участь у Проекті протягом наступних двох тижнів. Бланк заявки можна знайти за адресою: http://cba.org.ua/ua/library/documents. Близько 60 % найуспішніших пілотних районів першої фази проекту отримають можливість продовжити співпрацю. Проект передбачає укладання партнерських угод з 200 районами та 900 місцевими радами. У цих районах громади матимуть нагоду визначити ініціативи націлені на покращення умов життя їх мешканців. Затверджені мікро-проекти отримають співфінансування від Проекту та з місцевих бюджетів. Учасниками проекту можуть стати села, селища та малі міста з населенням до 10 тис. осіб.

Інформаційна довідка

Проект, який фінансується ЄС та співфінансується та впроваджується ПРООН, має на меті створити передумови для довгострокового сталого соціального та економічного розвитку на місцевому рівні шляхом посилення місцевого врядування та реалізації ініціатив громад на усій території України.

МРГ-ІІ є продовженням успішної першої фази Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». З грудня 2007 по червень 2011 року Проект допоміг понад 1100 сільським громадам покращити умови проживання. Спільними зусиллями та у партнерстві з місцевою владою було реалізовано 1303 мікро-проектів, зокрема з енергозбереження в школах та дитячих садочках, ремонт та закупівля обладнання для сільських медичних установ, а також водопостачання.

Перша фаза Проекту мала бюджет 13,3 млн.євро. За цей період Проект налагодив партнерство з 25 регіонами, 209 районами та більше 1100 місцевими радами (з населенням до 10000 осіб). Проект мобілізував більше 418 тис. мешканців сільських територій які самоорганізувались в організації громад (ОГ) і активно включились в проектну роботу з метою поліпшення власних умов життя.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *