ОСТАННІ НОВИНИ

Тігіпко пропонує штрафувати за кожного трудового “нелегала” на 34 тисячі

Львівський портал

|

За кожного співробітника, який працює без трудового договору, підприємство в перспективі ризикує бути оштрафованим на 34 тисячі гривень.Як передає кореспондент «Коментарів», про це в понеділок, 4 квітня, заявив віце-прем´єр – міністр соцполітики Сергій Тігіпко, представляючи нововведення до законодавства про охорону праці.

Зокрема, за ухилення від складання трудового договору в разі фактичного допуску на роботу або виплати винагороди за працю без нарахування страхових внесків та податків підприємство пропонується штрафувати на 2 тисячі неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (НМДГ) або на 34 тис. грн. за кожного неоформленого працівника.

За порушення встановлених термінів виплат зарплати та інших виплат працівникам, а також за виплати їх у неповному розмірі підприємства штрафуватимуться на 150 НМДГ або 2250 грн. за кожного виявленого працівника.

За нарахування та виплату зарплати в розмірі, нижче встановленої законом мінімальної зарплати за виконання працівником місячної, трудової норми праці підприємство буде штрафуватися на 700 НМДГ або 11900 грн. за кожного виявленого працівника.

Інші правопорушення у сфері охорони праці будуть каратися штрафом в 150 НМДГ або 2250 грн. за кожного виявленого працівника.

Як підкреслив Тігіпко, всі ці штрафи будуть застосовуватися до юросіб. Разом з тим віце-прем´єр анонсував посилення відповідальності керівників за порушення, пов´язані з охороною праці. Зокрема, штрафні санкції для фізосіб-керівників підприємств планується збільшити в 10 разів – до 500 НМДГ (8500 грн.).

Також Тігіпко підкреслив, що, розробляючи розмір штрафних санкцій, робоча група керувалася світовим досвідом, зокрема, законодавством перехідних економік у складі Євросоюзу.

Так, штрафи за порушення законодавства про працю для директора підприємства в Болгарії досягають, за твердженням Тігіпка, 83 тис. грн., у Чехії – до 100 тис. грн., у Словаччині – до 3 млн. грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *