Міжнародна природоохоронна організація "Грінпіс"
каже, що молоко, гриби, ягоди, буряк, картопля та ще низка продуктів харчування
в деяких районах України все ще забруднені радіоактивними речовинами з
Чорнобиля.
Про це йдеться у дослідженні, опублікованому
природоохоронцями напередодні міжнародної конференції, яка пройде в Україні 19
квітня і буде присвячена ситуації на Чорнобильській атомній електростанції.
"Грінпіс" провів дослідження у трьох частинах
України, розташованих за межами зони відчуження, вивчаючи вміст радіонукліду
цезій-137 у продуктах харчування.
У багатьох випадках вміст речовини у харчах перевищував
допустиму для людей норму.
Як зазначає науковець "Грінпіс" Ірина Лабунська,
цезій-137 становить довгострокову загрозу для здоров`я людини, особливо для
тих, хто щодня споживає їжу, яка містить той радіонуклід.
У своєму звіті "Грінпіс" також скритикував уряд
України за відмову від регулярного моніторингу харчів на вміст радіоактивних
речовин з ЧАЕС 2 роки тому.
"Це було цілковито передчасно припинити цю
моніторингову програму, адже ми все ще маємо знати ситуацію, щоби допомагати
людям давати раду всім цим проблемам", – сказала Ірина Лабунська.
У документі, опублікованому організацією, також закликають
до ретельної перевірки сільськогосподарських угідь на забруднення
радіонуклідами.
Львівський портал