ОСТАННІ НОВИНИ

Дефіцит борошна спровокувала корупційна схема - газета

Львівський портал

|

Дефіцит борошна на українському ринку був спровокований напруженням цін на пшеницю напівдержавним ТОВ «Хліб Інвестбуд», яке отримало квоти на експорт. Після подорожчання пшениці борошномельні підприємства відмовилися від продажу борошна, побоюючись жорстких санкцій держави до «спекулянтів». Про це пише Володимир Чопенко в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». „Внутрішній зерновий ринок донедавна перебував у такому собі анабіозі. Сонливість була спричинена доволі пасивним експортом, млявим внутрішнім попитом. Ціни в січні 2011 року тримались у коридорі 1600—

1700 грн. за тонну пшениці третього класу“, — наголошується в статті.

„Розбурхало їх ТОВ „Хліб Інвестбуд“ — „пролісок“ і в сенсі юного віку оператора, і в сенсі прозорості його народження.У результаті симбіозу державного і приватного капіталу цей зерновий гравець виступає як торговельний підрозділ Державної продовольчо-зернової корпорації України. Не дивно, що саме йому дісталася апетитна пайка пшеничного експорту — 221 тис. тонн“, — пише автор.

Після появи на ринку ТОВ „Хліб Інвестбуд“ ціни розігрілися до 2200-2500 грн. за тонну продовольчої пшениці.

„Що підбило „Хліб Інвестбуд“ переплачувати продавцям в середньому зайвих 400 грн. на тонні? Шалена конкуренція? Так її, за великим рахунком, і не було. Одноосібним покупцем виступала лише згадувана компанія. Дефіцит зерна? Навпаки! На такий семимильний ціновий „крок“ у 400 грн. може наважитися лише той, у кого є дармові бюджетні кошти і сверблячка переполовинити їх“, — наголошується в статті.

„І на місці сільгоспвиробників я теж не пручався би, коли замість ринково усталених 1700 грн. пшеницю у мене купують за 2100. Тільки й того, що із начеб уторгованої вигоди у 400 грн. половину із них слід „занести“ у кишеню гречному державному покупцеві“, — вважає автор.

Навіть за такої надвисокої невмотивованої внутрішньої ціни, експортувавши пшеницю, покупець матиме зиск у розмірі 100 євро на тонні.

Після подорожчання пшениці природно мало б подорожчати і борошно. Але держава стоїть на сторожі цінової стабільності.

„Мірошники, уважно вчитавшись у постанову №1222, схопилися за голову: нене моя рідна! Не задекларував ціни — з тебе стягують штраф у розмірі 100% виручки за минулий рік. І побігли хутчій з яток власне борошно вилучати, на кілограм якого тихцем надбавили 40—45 коп. Поки цінова інспекція не нагрянула“, — повідомляє автор матеріалу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *