ОСТАННІ НОВИНИ

Освітянам не додають грошей і змушують брати відпустки за власний рахунок

Львівський портал

|

Міністерство фінансів України цього року перерахувало Львову 488 млн грн. замість необхідних 542 млн грн, відтак місцеві освітяни недоотримали з держбюджету 54 млн грн. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник відділу освіти Залізничної районної адміністрації Роман Вороняк. За його словами, загалом галузь освіти в Україні недоотримала три мільярди грн.

Таке недофінансування освіти, за словами Р.Вороняка, пояснюється тим, що впродовж 10 років Мінфін керується формулою з розрахунку вартості утримання одного учня. Розрахунки вартості утримання школяра та дошкільника вони проводять щороку.

«Цього разу Мінфін визначив, що вартість навчання учня цього року коштує 6 тис 43 грн в рік, дошкільника – 6 тис 340 грн. Ситуація неординарна, бо формула ця застаріла. Така формула була і п’ять-шість років тому, але вона передбачала нормативні напрацювання по факту кількості дітей, які є. Тобто, цьогоріч формула передбачила тільки фінансування учнів на перше 01.01.2010 р., але впродовж року ми відкривали нові групи у садочках, плануємо відкривати іще нові дошкільні заклади. До прикладу, лише у Залізничному районі не враховано 500 дітей, які цього року прийшли у садочки, а це 3 млн грн., які нам не додали на дошкільну освіту. Крім того, цього річ буде і більше першачків», – розповів Роман Вороняк.

За його словами, через цей суттєвий прорахунок Мінфіну склалася критична ситуація. Така ситуація простежується не лише у Львові, а в інших містах України. 

Водночас при прийнятті міського бюджету на 2011 рік Львівська міська рада не в повному обсязі передбачила видатки на заробітну плату педагогам. «Наші депутати непрофесійно підішли до цього питання. Тобто, якщо вони бачили, що бракує коштів на освіту, вони мали би запропонувати звідки взяти ці кошти. До прикладу, при минулорічному прийнятті бюджету Львова теж бракувало коштів, хоча сума була від Кабміну значно більша. Але депутати подивилися і запропонували з одного управління взяти 5 млн, з іншого 5 млн і тоді закрили заробітну плату вчителям. Так, приймаючи цьогорічний бюджет, депутати міської ради докинули 5 млн грн до бюджету освіти. Але в той же час вони вважають, що докинули 25 млн, бо 20 млн вони виділили на позашкільну освіту. Для нас цих 5 млн грн. на зарплату вчителям це крапля в морі», – зазначив Р.Вороняк.

Відповідно, через брак коштів, за словами Р.Вороняка, на вчителях починають економити. Як наслідок, вони залишились без цілої низки доплат, передбачених законодавством. Брак коштів у освітянському бюджеті компенсують за рахунок економії на оплаті: за заміну уроків, скорочення кількості годин, зменшення кількості груп подовженого дня, відміни поділів класів при вивченні української мови та іноземних мов, тощо.

«Станом на сьогодні, не маючи коштів, ми виплатили вчителям 15-20% авансу. Ще на 1 березня вчителі отримають повноцінну зарплату. Зарплату ми виплачуємо з тих коштів, які закладені на вересень-жовтень. Тобто щомісяця ми перетягуємо кредит з осінніх місяців на зимові та весняні. Але тоді ми дійдемо до того моменту, коли їх не стане взагалі. Тому зараз нам потрібно щось робити, робити відповідні кроки, піднімати це питання на все загал. І можливо тоді у Кабміні зрозуміють, що потрібно щось робити, що потрібно вливати якісь кошти. В іншому випадку, ми допрацюємо до вересня і потім скажемо вчителям, що ми не маємо зарплату, тому не йдіть на уроки», – резюмував начальник відділу освіти Залізничної районної адміністрації.

Водночас голова вільної профспілки освіти і науки Львівщини Андрій Соколов повідомив, що через цей же брак коштів на вчителів зараз здійснюється тиск, аби вони писали заяви на відпустки за власний рахунок. «Певні елементи тиску на вчителів уже проявляються. Йде тиск з міського управління освіти на директорів шкіл, щоби вони не давали інтерв’ю щодо фінансових питань. Окрім того, деякі директори почали «проробляти» вчительські колективи, щоб вони йшли у відпустку за власний рахунок. Такі речі були зроблені у Шевченківському та Сихівському районах», – розповів А.Соколов.

Окрім того, за словами Романа Вороняка, додає проблем освітянам і нове положення про атестацію, розроблене Кабміном. Через нові вимоги до педагогів, без роботи можуть залишитися сотні вчителів Львова. «Передовсім постраждають ті вчителі, хто викладає не за фахом. Адже вони можуть отримати негативну оцінку при атестації і відповідно можуть вилетіти з роботи», – сказав він.

Враховуючи усі вищеперелічені обставини, освітяни Львова мають намір скликати 1 березня відкриту конференцію, аби обговорити ці проблеми та сформулювати вимоги до Львівської міської ради щодо вирішення цих проблем, повідомив Андрій Соколов.

«На відкритій конференції будуть озвучені та обговорені ті проблеми, які зараз є в освіті. Мова поки не йде про страйк. Захід буде поділений на дві частини, у першій частині буде обговорення та вирішення фінансової сторони галузі освіти, чому виникла за останні роки така фінансова діра у бюджеті, чому не проводились громадські слухання, потрібно з’ясувати де є вина центральної влади, а де місцевої. А друга частина буде присвячена псевдореформам Табачника, а особливо новому положенню про атестацію, проти якої усі вчителі», – зазначив голова вільної профспілки освіти і науки Львівщини.

За його словами, відкрита конференція буде проходити 1 березня у Личаківській районній держадміністрації о 15.30 год. На захід запрошуються усі педагоги та громадян, які мають стосунок до освіти, представників різних батьківських комітетів. Також будуть запрошені начальники управлінь, директори шкіл, депутатський корпус, і навіть депутати з Верховної Ради.

Організовує конференцію Вільна профспілка освіти і науки Львівщини за допомогою громадського об’єднання «Зарваницька ініціатива», громадського руху «Відсіч» та «Студентського братства Львівщини». 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *