ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти назвали продукти, які дорожчатимуть

Львівський портал

|

Незважаючи на введення квот на експорт зернових у цьому
сезоні, ціни на сільськогосподарські продукти продовжують зростати. Ціна
пропозиції на пшеницю третього класу в Україні зросла з 208 до 246 доларів за
тонну з початку року, повідомили в компанії Foyil Securities.

Таке різке підвищення цін здається необґрунтованим на перший
погляд. Однак, за словами Андрія Ястреба, аналітика Foyil Securities, якщо
порівняти внутрішні ціни в Україні зі світовими, то виявиться, що ми лише
наздоганяємо світовий ринок. Ціна на продовольчу пшеницю перевищує 300 доларів
за тонну в США і 330 доларів у Лондоні. Можна говорити про те, що введення
Україною експортних квот восени не змогло запобігти підвищенню цін усередині
країни, а лише відстрочило зростання.

Зростання ціни на пшеницю відразу ж позначилося на ціні
борошна, яка зросла з початку року з 327 до 365 доларів за тонну (для борошна
вищого сорту). Зрозуміло, що подібне зростання вже призводить до подорожчання
хлібобулочних продуктів, відзначає експерт.

Зростання цін також намітилося і серед інших
сільськогосподарських товарів. Наприклад, ціна фуражної кукурудзи зросла з 182
до 224 доларів з початку року. Це також пов`язано з тим, що ціни на цей продукт
у світі залишаються стабільно високими, а також з тим, що Україна має намір
зняти експортні обмеження з кукурудзи. Оскільки кукурудза є одним з основних
інгредієнтів для виробництва комбікормів, то її подорожчання призведе до
зростання цін на м`ясо в найближчі місяці, наголосив Андрій Ястреб.

Варто зазначити, що не всі ціни йдуть вгору. Наприклад, ціна
соняшникової олії знизилася за останні три тижні з 1424 доларів за тонну
нерафінованої олії до 1395 доларів. Також знизилася оптова ціна на цукор – на
1-2% за останній місяць до 1000 доларів за тонну. У цьому випадку зниження цін,
за словами аналітика, викликане державним регулюванням – Антимонопольний
комітет України раніше вимагав від виробників олії та цукру зниження цін.

Виробники прислухалися, хоча ціни підвищувалися не через
примхи самих виробників, а через складну кон`юнктуру на ці товари на світовому
ринку, вважає Андрій Ястреб. І хоча з соняшниковою олією в Україні проблем
немає (урожай соняшника був хороший, а споживаємо ми лише близько 15%
виробленого масла), то з цукром ситуація інша. В Україні було вироблено лише
1.56 мільйона тонн цукру при споживанні 1.8-1.9 мільйона тонн. Це означає, що
незважаючи на втручання держави, існує дефіцит, який рано чи пізно призведе до
подальшого зростання ціни, наголосив експерт.

Зростання цін на основні продукти харчування в Україні, в
основному, спровоковане низьким виробництвом в 2010 році, говорить аналітик. Ця
ситуація, швидше за все, продовжиться до нового врожаю. У разі гарного урожаю
не тільки в Україні, але і в інших країнах, можна буде очікувати суттєвого
падіння цін восени.

Проте все одно залишаються суттєві ризики: якщо погода в
ключових регіонах виробництва буде вкрай несприятливою (як наприклад,
екстремальна спека в Росії минулого літа або повені в Австралії в січні), то
ціни можуть залишитися високими і навіть продовжити своє зростання.

Корреспондент  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *