ОСТАННІ НОВИНИ

Уряд розпочинає інтервенції борошна, щоби втримати ціни

Львівський портал

|

 У вівторок, 15 лютого 2011 року, на селекторній нараді в Міністерстві аграрної політики та продовольства серед інших питань була розглянута ситуація на ринку борошна. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики України.

Директор департаменту розвитку аграрного ринку А.Розгон повідомив, що для того, щоб запобігти зростанню цін на борошно та хліб, уряд прийняв рішення про інтервенції борошна з Аграрного фонду. «Це рішення урядом прийнято, зараз вирішуються організаційні питання, ціни проходять доузгодження в Мінекономіки, оскільки це передбачено порядком, і з наступного тижня буде забезпечено борошно за стабільними цінами, що дасть можливість забезпечити стабільність цін на ринку хліба, в першу чергу масових сортів», – сказав директор Департаменту розвитку аграрного ринку.

Він зауважив, що борошно може частково подорожчати лише для потреб кондитерської промисловості, у роздрібному продажу борошна у мережі. Разом з тим А.Розгон зауважив, що відповідно до Закону «Про ціни і ціноутворення», зміна цін на борошно як на соціальний продукт підлягає декларуванню. «Зміна цін на борошно підлягає декларуванню, і тому виробникам борошна перед тим, як підняти ціни на борошно, треба буде шукати серйозні аргументи, щоб обґрунтувати це здорожчання цін», – наголосив він.

На селекторній нараді у вівторок, 15 лютого, Міністерство домовилося з обласними адміністраціями 25 регіонів України, що регіональні ресурси зерна будуть задіяні частково для забезпечення потреб регіонів. «Оскільки борошно з державних ресурсів може бути використано лише для забезпечення соціально значимих продуктів, у першу чергу, хліба, то наприклад, для потреб виготовлення макаронних і кондитерських виробів може бути використане зерно як із регіональних ресурсів, так із Держматрезерву», – додав А.Розгон.

Крім того, як зазначив очільник департаменту Мінагропроду, в Україні сьогодні, порівняно з іншими країнами, найдешевше борошно. «Якщо брати навіть за найвищим ґатунком, то це в середньому в Україні 356 доларів за тонну, коли у Росії, де ціна на пшеницю, наближена до української, бо у нас діє обмеження експорту, а в Росії – повна заборона, там середня ціна на борошно вищого ґатунку – 404 долари», – сказав А. Розгон. Він також навів приклад Чехії, де аналогічна ціна складає 631 дол./т, Італії – 461 дол./т. 

За словами А.Розгона, ціна в Україні на сьогодні є нормальною і сильно рости не буде, оскільки для цього немає підстав. «По-перше, Міністр заявив чітко, що квоти будуть продовжені до кінця маркетингового року, тобто ажіотажного попиту на пшеницю не буде. Другий фактор – уряд планує направити через механізм форварду під весняно-польові роботи, тобто під майбутній урожай, біля 5 мільярдів гривень», – зазначив він.

«Враховуючи всі ці фактори, ми прогнозуємо, що на сьогоднішній день ціни на борошно досягли свого максимуму. Якщо зростання буде, то незначне і тільки в роздрібній торгівлі, разом з тим, борошно для хлібопеків буде стабільним, ціни на хліб будуть стабільні, – підсумував А.Розгон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *