ОСТАННІ НОВИНИ

Європейський суд присудив виплатити жителям Львівщини 65 тисяч євро

Львівський портал

|

Європейський суд з прав людини зобов´язав Україну виплатити 65 тис. євро 10 жителям хутора Вільшана поблизу села Сілець Сокальського району у якості компенсації збитку, завданого їхньому здоров`ю шахтою, що розташована поблизу Львівської області.  Як зазначено у прес-релізі суду, відповідне рішення було ухвалене вчора, 10 лютого.

Позивачами були родини Дубецьких та Гаврилюків, які проживають на хуторі Вільшина. Ще 1960 році поблизу їхніх будинків було зведено шахту, а потім поблизу житла утворили два відвали породи. Вони неодноразового скаржилися на те, що проживання поблизу від шахти і заводу завдає шкоди їх здоров´ю, зокрема викликає бронхіти, емфізему і карциному.

Крім того, позивачі скаржилися на нерегулярний і недостатній доступ до питної води і просідання ґрунту під будинками, а також на те, що не могли змінити місце проживання, бо не мали коштів на купівлю нового житла, а старе житло втратило свою ринкову вартість через промислове забруднення.

Попри неодноразові обіцянки влади вирішити цю проблему, цього зроблено не було. Водночас наукові дослідження засвідчили, що люди, які живуть біля шахти і заводу, піддаються великому ризикові захворіти на рак, респіраторні і ниркові хвороби.

Європейський суд визнав, що робота шахти і заводу справді завдала шкоди здоров´ю позивачів і зобов´язав Україну виплатити двома сім´ям 65 тис. євро моральної компенсації. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *