ОСТАННІ НОВИНИ

На порятунок львівського Меркурія потрібно 113 тис. грн

Львівський портал

|

На реставрацію скульптури Меркурія, що розташована на вул. Січових Стрільців,3 у Львові, потрібно 113 тис. грн. Про це 8 лютого на прес-конференції повідомив президент благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини м. Львова», віце-президент Українського національного комітету ICOMOS Андрій Салюк.

«Кошторис, який тепер є у нашому розпорядженні, деталізує всі пов’язані з реставрацією витрати, окрім плати за оренду риштування та спецтехніки. Згідно з кошторисом реставрація Меркурія вартує 112 546 грн. Цю суму треба зібрати за найближчі три місяці, щоб у квітні, коли настане відповідний сезон, розпочати реставраційні роботи, які триватимуть увесь реставраційний сезон (до жовтня-листопада – за хорошої погоди – ред). Та до нас звернулася фірма, що готова проспонсорувати риштування, фірма «Меркурій центр». Ми вдячні львівському МНС, що надало для фотофіксації автовежу на 50 м, ми сподіваємося, що вони не відмовлять нам і наступного разу. Знаючи конкретну суму, ми можемо йти до серйозних інвесторів… Нам потрібно зібрати хоч частину коштів, щоб у квітні розпочати реставрацію», – зазначив А.Салюк.

Як зазначила учасниця ініціативної групи Христина Чіпак, наразі завдяки різним проектам, банківському рахунку, а також скринькам, вдалося зібрати 22 тис. грн, з яких і було повністю оплачено створення проектно-кошторисної документації.

За словами Андрія Салюка, після обстежень і фотофіксації Меркурія та загалом аттику будинку, де розташована скульптура, на підставі розроблених в межах першого етапу акту обстеження й реставраційного завдання, створено повний пакет документації, потрібний для виконання фахової реставрації пам’ятки і точної оцінки вартості робіт та матеріалів.

В архітектурній частині проекту, яку виконали фахівці кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка», описано й подано на кресленнях загальний вигляд будинку та місце Меркурія в його декоративному ансамблі; дано рекомендації щодо збереження конструктивних і декоративних елементів аттика; детально описано й подано на кресленнях форму скульптури Меркурія та наведено її історико-мистецьку характеристику, а також скрупульозно зафіксовано всі дефекти і втрати, яких зазнала пам’ятка; нарешті, дано детальні вказівки щодо її відновлення. Ознайомитися з архітектурною частиною проекту можна, завантаживши її на сайті.

Технологічну частину проекту розробив Державний центр консервації та реставрації пам’яток (Київ). Ця частина містить результати дослідження проб матеріалів, взятих під час попередніх обстежень пам’ятки, а також хіміко-технологічні вказівки для робіт з її реставрації, з якою можна ознайомитись (як і з іншими реставраційними документами), завітавши до приміщення Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (вул. Коперніка, 40а).

Нагадаємо, 19 травня минулого року у Львові стартувала громадська ініціатива «Врятувати Меркурія» – небайдужі громадяни міста об’єднались, аби зібрати кошти на реставрацію скульптури Меркурія, встановленої на фронтоні будинку Фонду Держмайна, що на вулиці Січових Стрільців.

Рахунок для переказу коштів: Благодійний фонд «Збереження історико-архітектурної спадщини м. Львова» Відділення № 33 у м. Львів Центральної філії ПАТ «Кредобанк» МФО 325365 Розрахунковий рахунок – 2600801961551 Код одержувача – 25254322 З поміткою: «Врятувати Меркурія»

Zaxid.Net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *