ОСТАННІ НОВИНИ

Ціни на продовольчих ринках Львівщини підвищуються необгрунтовано, - ЛОДА

Львівський портал

|

30 спільних перевірок щодо дотримання державної дисципліни цін на ринку продовольства здійснено протягом минулого тижня на Львівщині. Про це інформує прес-служба ЛОДА.

Перевірками були охоплені фізичні особи-підприємці, які здійснюють торгівлю на основних продовольчих ринках міста (ТзОВ «Дари Львівщини», ТзОВ «Привокзальний ринок», ОП «Квітковий Дім»), а також суб’єкти господарювання  Львова, Червонограда, Жовківського, Стрийського, Дрогобицького та Яворівського районів. 

У 27 із перевірених підприємств встановлені факти порушення державної дисципліни цін. Загальна сума необґрунтовано отриманої виручки склала 490,29 грн. На 13 посадових осіб, відповідальних за формування цін, складено протоколи про адміністративне правопорушення. Суб’єктам господарювання, в яких встановлено порушення державної дисципліни цін, надано 27 приписів про приведення цін у відповідність до вимог чинного законодавства, тобто до економічно обґрунтованих. За наслідками перевірок попереджено обрахування споживачів на суму 22 тис. 946,50грн.

Разом з тим, встановлено факти завищення цін на продукти харчування внаслідок застосування торговельної надбавки в розмірі, вищому від граничного встановленого 15%, що суперечить вимогам розпоряджень голови облдержадміністрації від 30.10.07 №1142 та від 19.05.08 №453/0/5-08, а саме від 16,2% до 40%.

Під час проведення перевірок Державною податковою адміністрацією у Львівській області встановлено порушення Законів України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» у 18 суб’єктів господарювання на загальну суму 14,7 тис. грн.

За участю спеціалістів управління у справах захисту прав споживачів у Львівській області в межах наданих повноважень відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» в складі робочих груп спільно із іншими контролюючими органами проведено перевірку 24 суб`єктів господарювання.

При проведенні перевірок суб`єктів господарювання торговельних мереж встановлено факти реалізації круп, зокрема, гречаної, цукру, борошна, молоко-товарів, ковбасних виробів, яєць курячих без документів що засвідчують якість продукції та без необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар, а саме: про найменування та місцезнаходження виробників, дату виготовлення, харчову та енергетичну цінність, умови зберігання продукції.

Держсанепідемслужбою Львівської області прийнято участь у комплексних перевірках щодо дотримання вимог чинного санітарного законодавства. В ході перевірок виявлені наступні порушення: діяльність без наявності експлуатаційного дозволу, факт зберігання продуктів, що швидко псуються, без належних температурних умов, виявлено недотримання погодженого з райСЕС асортименту, виявлено реалізацію продуктів без документів, що засвідчують їх якість, виявлено та вилучено протерміновані харчові продукти, порушення санітарно-гігієнічного режиму, відсутності миючих та дезинфікуючих засобів, приміщення потребують проведення поточного ремонту.

За результатами перевірки скеровані приписи та постанови про обмеження асортименту, оштрафовано керівників, винесено постанови про тимчасове припинення функціонування об`єктів, складено протокол про порушення санітарних норм на керівника, скеровано відсторонення від роботи працівників без медогляду.

Нагадаємо, відповідно до  доручення голови облдержадміністрації В. Горбаля від 22 вересня 2010 року №116/0/6-10 в області створено робочі групи у складі представників контролюючих органів та керівництва ОДА проводяться перевірки торговельних мереж області щодо ситуації по основних соціально значимих продуктах харчування.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *