ОСТАННІ НОВИНИ

У Яворові каналізація дійшла “до ручки”

Львівський портал

|

За результатами проведених інспекційних перевірок та лабораторних досліджень держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища встановлено, що санітарно-екологічний стан відкритих водойм у районі міста Яворів характеризується як незадовільний. Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.
За їхньою інформацією, русла річок забруднені численними випусками неочищених стічних вод, що скидаються без належної очистки з території району. Відсутність у місті Яворові необхідних очисних споруд та єдиної системи каналізаційної мережі практично унеможливлює ліквідацію існуючих випусків стічних вод у річки.
При проведенні перевірки дотримання вимог водоохоронного законодавства Яворівською квартирно-експлуатаційною частиною (КЕЧ), що має на балансі очисні споруди, на які поступають господарсько-побутові стоки з військового містечка у Яворові,
Державна екологічна інспекція в Львівській області встановила, що вони протягом багатьох років не працюють. Проводиться лише механічна очистка стічних вод за рахунок відстоювання. Неефективна робота очисних споруд призводить до забруднення поверхневих вод річки Шкло і є порушенням вимог ст.ст. 44, 95, 100 Водного Кодексу України. У зв`язку з тим, що р. Шкло є транскордонною річкою із республікою Польща, яка входить у Євросоюз, вимоги щодо транскордонного забруднення поверхневих вод посилені.
Також, з метою здійснення державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства Держекоінспекцію в Львівській області проводиться інспекційний та інструментально-лабораторний контроль за якістю поверхневих вод та роботою очисних споруд Яворівської КЕЧ. За порушення природоохоронного законодавства щорічно нараховуються збитки. Так, зокрема: у 2008р. нараховувались збитки на суму 4139,29 грн. 2009р. – 70437,4 грн. та у 2010р. – 8011952,4 грн., а також притягуються до адмінвідповідальності посадові особи.
З метою забезпечення реалізації державної політики у сфері здійснення екологічного контролю щодо раціонального використання та охорони поверхневих водних ресурсів, керуючись ст. 20 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» орган місцевого самоврядування та Яворівська КЕЧ зобов`язані вжити невідкладних заходів щодо припиненню забруднення поверхневих вод.
Екологічна ситуація, що склалася у зв`язку із станом водовідведення в Яворові є критичною і потребує реального, термінового вжиття заходів щодо відтворення водних ресурсів, приведення в належний санітарно технічний стан мереж каналізації та очисних споруд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *