ОСТАННІ НОВИНИ

В НАТО все ще чекають на Україну

Львівський портал

|

Україна, так само як і Грузія, не буде вилучена з претендентів на членство в НАТО.

Про це заявила керівник експертної групи з розробки нової концепції альянсу, колишній держсекертар США Мадлен Олбрайтна презентації проекту нової стратегії НАТО на наступне 10-річчя.

Учасники дискусії наголосили, що нині ситуація дещо змінилася – Україна, наприклад, з її новим президентом все більше повертається спиною до альянсу і орієнтується на Москву.

"У Бухаресті в 2008 році НАТО заявило, що Україна й Грузія будуть членами НАТО. І те, що ми маємо людей в Україні чи уряд у Києві, що не бажають бути в НАТО, це один із факторів, із яким ми мали труднощі, переконуючи росіян, що НАТО – це добровільна організація", – заявила Олбрайт.

На зустрічі особливо багато уваги приділили особливому ставленню Росії до процесу розширення НАТО у Східній і Центральній Європі, що Москва називає однією з головних загроз своїй безпеці.

"Питання, чи хочуть у Москві бути членами НАТО. Я думаю, що ви маєте бажати цього, ви також повинні бути функціональною демократією і ви маєте переконатися, що альянс не успадкував якихось старих конфліктів. Я вважаю, що це був один із грандіозних проектів, коли нові країни з Центральної та Східної Європи увійшли до НАТО. І ці країни мали в минулому конфлікти між собою, як, наприклад, румунсько-угорський чи ще якісь, що залишилися у минулому", – зазначила Олбрайт.

Як повідомлялося, раніше міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив, що Україна продовжуватиме розвивати відносини з НАТО, але питання про членство в цій організації знімається з порядку денного.

Грищенко нагадав, що ідея членства України в Альянсі не користується підтримкою більшості українців і деструктивно впливає на ефективність зовнішньої політики України.

В свою чергу президент Янукович в ході свого візиту до Львова заявив, що Україна поки не готова до вступу в НАТО. "Якщо говорити про вступ до НАТО, сьогодні це нереально для нашої країни. За критеріями НАТО ми повинні мати думку більшості населення", – заявив він.

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *