ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вшанували пам`ять жертв політичних репресій

Львівський портал

|

Близько 150 осіб, за даними міліції, зібралися на молебень на пл. Шашкевича біля пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів у День пам’яті жертв політичних репресій в Україні.

Площа оточена великою кількістю міліціонерів, правоохоронці стоять кожні кілька метрів.

Розпочалося віче з виступу Юрія Шухевича, після цього була озвучена відозва від учасників. Перед учасниками віче також виступили представники львівської влади: голова обласної ради Мирослав Сеник, перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків та міський голова Львова Андрій Садовий. Молебень відслужив отець Орест Фредина.

Із закликами пам’ятати репресованих радянським режимом виступили голова спілки політв’язнів та репресованих Петро Франко, голова братства УПА Олесь Гуменюк та голова спілки політв’язнів Володимир Горовий. Член наглядової ради Національного Меморіалу «Тюрма на Лонцького» Ірина Калинець, зокрема, сказала, що до пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів влада рідко ходить, натомість, Хілларі Клінтон, коли приїжджала у Львів, перш за все, відвідала цей меморіал.

Загалом промовці виступили проти антиукраїнської політики нової влади та засудили дії уряду. Вони вважають, що повертаються репресії проти українського народу та протестують проти цих репресії.

Учасники віче стояли під синьо-жовтими прапорами України, червоно-чорними прапорами УПА, та прапором однієї з політичних партій.

Учасники віче також тримали в руках плакати «Пам’ятаємо. Шануємо. Боремося», «Стоп політичним репресіям!», «Ні сталінізму!», «Україно повстань!». Чимало промовців закликало виступати на захист свобод, які в Україні під загрозою.

Після мітингу процесія поклала квіти біля Тюрми на Лонцького та вирушила до Стіни пам’яті та скорботи, де також відслужать екуменічний молебень.

ЗІК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *