У січні 2010 року в Україні індекс споживчих цін становив
101,8%, у Львівській області – 102,0%. У порівнянні з попереднім місяцем темпи інфляції зросли,
однак у порівнянні з січнем 2009 року – помітно знизились. Про це повідомляє
головне управління статистки у Львівській області.
У першому місяці поточного року інфляційні процеси в області
відбулись, в основному, за рахунок підвищення цін на продукти харчування на 4% і бензин
– 6%. З продуктів харчування найбільше подорожчали цукор (на 17%) і
овочі (на 15%). Зокрема, зросли ціни на капусту на 45%, свіжі помідори і огірки
– відповідно на 35% і 31%, буряки – на 25%, картоплю – на 17%, гриби – на 16%, цибулю ріпчасту
– на 13%. Значно підвищились ціни на фрукти (на 8%), а саме: виноград – на
25%, яблука – на 8%, банани – на 7%, цитрусові – на 5%.
Помітними темпами зростали ціни на молочну продукцію і яйця.
Зокрема, ціни на молоко підвищились на 8%, сметану – на 3%, кисломолочну продукцію
– на 5%, сири м’які – на 8%, яйця – на 4%. У середньому на 3% подорожчали олія та
жири і найбільше масло вершкове (на 6%), олія (на 3%). Більше, ніж у середньому
на 2%, подорожчав хліб. Так, ціни на батони зросли на 4%, хліб пшеничний з борошна
вищого гатунку, житній і житньо-пшеничний – на 3%, хліб пшеничний з борошна першого
гатунку – на 2%.
Зниження цін у групі продуктів харчування спостерігалось на напівфабрикати
курячі, субпродукти яловичі, сало (у межах 2-3%). Зафіксовано початок
сезонного зниження цін на зимове взуття (1-2%). У галузі охорони здоров’я у середньому
на 1% подешевшала фармацевтична продукція.
З житлово-комунальних послуг значне подорожчання відбулось на
холодну воду – на 8%
і водовідведення – на 3%.
Львівський портал