ОСТАННІ НОВИНИ

Третина товарів та послуг в Україні не відповідає стандартам

Львівський портал

|

Протягом 2009 року інспектори територіальних управлінь у справах захисту прав споживачів Держспоживстандарту України перевірили у торговельній мережі товарів, робіт та послуг на загальну суму понад 303 млн. 500 тис. грн. Порушення вимог нормативної документації було виявлено під час перевірки товарів та послуг на загальну суму понад 101 млн. грн. (30 %). Про це повідомляє прес-служба Держспоживстандарту.

Загалом за 2009 рік було перевірено близько 45 тис. підприємств у сфері торгівлі, послуг та ресторанного господарства. 89 % із них не дотримувалися вимог законодавства України щодо захисту прав споживачів.

Зокрема, відсутність своєчасної та повної інформації про товари чи послуги була виявлена у 45 % випадків; реалізація товарів та послуг без відповідних документів – у 39 %; виробництво чи реалізація товарів і послуг, які не відповідають вимогам нормативних документів, – у 12 %. 1 % виявлених порушень стосувався обману покупців та замовників, а відсутність будь-якого письмового документа про покупку чи отримання послуги була виявлена у 0,8 % випадків. Загалом було встановлено понад 213 тис. видів порушень.

Фахівці територіальних управлінь у справах захисту прав споживачів продовж минулого року перевірили понад 4951 тонну продовольчих товарів (хлібобулочних, макаронних та кондитерських виробів, цукру, м’ясних, рибних та молочних продуктів, масложирової та плодоовочевої продукції, чаю та кави, продуктів дитячого харчування, а також курячих яєць). Через відсутність загальної інформації про товар та супровідних документів щодо якості й безпеки, невідповідність продукції вимогам нормативних документів і прострочений термін придатності було забраковано та знято з реалізації 42 % перевірених продовольчих товарів.

Крім того, було перевірено 6,1 млн. одиниць непродовольчих товарів. Забраковано та знято з реалізації – понад 1,3 млн. одиниць товарів (21,3 %). Наприклад, під час перевірки майже 31 тис. пар взуття (у тому числі понад 6,5 тис. пар дитячого) було знято з реалізації близько майже 17 тис. пар перевіреного взуття (54,5 %), у тому числі 3,5 тис. пар дитячого.

Працівники регіональних управлінь у справах захисту прав споживачів впродовж 2009 року також перевірили дотримання законодавства про рекламу у 36,6 тис. рекламоносіїв: 31,2 тис. об’єктів зовнішньої реклами, 4,1 тис. рекламних публікацій у друкованих ЗМІ та понад 1,3 тис. сюжетів на каналах телебачення і радіо. За результатами перевірок було виявлено 3554 порушення. З них найбільше – у сфері зовнішньої реклами (3196 порушень), у друкованих ЗМІ – 324 та 34 – на телебаченні та радіо. Порушники законодавства про рекламу добровільно сплатили майже 590 тис. грн., через суд було стягнено штрафних санкцій на суму близько 390 тис. грн.

Впродовж 2009 року фахівці територіальних управлінь у справах захисту прав споживачів Держспоживстандарту України притягнули до адміністративної відповідальності 39 тис. осіб, що сплатили штраф на загальну суму понад 5,5 млн. грн. Підприємства-порушники були оштрафовані на загальну суму понад 18 млн. грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *