ОСТАННІ НОВИНИ

Школи переводять на 12-річний термін навчання та вводять нові предмети

Львівський портал

|

2009-2010 навчальний рік у загальноосвітніх навчальних закладах різнитиметься від попередніх років переходом учнів 9-го класу на новий зміст освіти та 12-річний термін навчання. Крім того, учні тепер вивчатимуть нові предмети – правознавство (практичний курс), художня культура та інформатика. Про це повідомляється на офіційному сайті МОНУ.

Нові навчальні програми 12-річної школи впроваджуються разом з їх апробацією. Саме тому щороку у листах про вивчення предметів за результатами апробації вносяться певні зміни та доповнення.

Наприклад, з метою розвантаження навчальної програми з української літератури рекомендовано винести на позакласне читання твори: легенда "Лісова панна" (5 клас); казка В. Короліва-Старого "Потерчата" (5 клас); оповідання С. Васильченка "Басурмен" (6 клас); твори Б. Лепкого "Цвіт щастя", "Мишка" (7 клас); вірш А. Малишка "Приходять предки:" (7 клас); поезія В. Самійленка "Ельдорадо" (8 клас); притча І. Липи "Мати" (9 клас); новела І. Франка "Сойчине крило" (10 клас); роман В. Домонтовича "Доктор Серафікус" (11 клас); гумореска О. Вишні "Бенгальський тигр" (11 клас); повість Т. Осьмачки "Старший боярин" (11 клас); роман В. Земляка "Лебедина зграя" (12 клас); фрагмент твору Т. Прохаська "Від чуття при сутності" (12 клас).

Водночас з метою поглиблення вивчення окремих літературних творів Міністерством додатково розроблено програму курсу за вибором «Іншомовна література України» для учнів 10 (11) класів загальноосвітніх навчальних закладів. Також внесено зміни щодо порядку вивчення окремих питань теми "Ендокринної регуляції організму людини" (після вивчення нервової регуляції, біологія).

З метою спрощення навчального процесу внесені зміни до практичної частини програми з біології 9-го класу.

Рекомендовано вивчати складну тему фізики 7-го класу "Світлові явища" на описовому рівні, на рівні спостережень, а не на рівні математичних формул. Вивчення фізики у 10-му класі пропонується доповнити сучасними досягнення у галузі нанотехнологій. Наприклад, у розділі "Електричний струм у різних середовищах" ширше ознайомити учнів з основами сучасних технологій виготовлення великих інтегральних схем та їх використання у мікропроцесорній техніці.

Також внесені суттєві зміни до програми з інформатики, історії та інших предметів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *