ОСТАННІ НОВИНИ

Понад 200 експонатів виставили у «Музеї футбольних трофеїв львів’ян»

Львівський портал

|

У Палаці Мистецтв відбулося відкриття виставки «Музей футбольних трофеїв львів’ян». Футбольна експозиція налічує понад 200 експонатів, передає прес-служба ЛМР.

Ініціатором проведення виставки та створення музею футбольних трофеїв виступив Департамент «Євро-2012» Львівської міської ради.

Виставка проводиться з нагоди 115-ої річниці першого футбольного матчу в Україні, а також з метою популяризації футболу та промоції Львова, як міста, яке готується приймати «Євро-2012». 

«Виставка є хорошою демонстрацією 115-річної футбольної історії Львова, як колиски українського футболу. Львів’яни пам’ятають та бережуть футбольні традиції, тож місто зможе гідно прийняти «Євро-2012», – зазначила організатор виставки, начальник управління інформації та промоцій департаменту «Євро-2012» Соломія Білонога. За її словами, виставка об’єднає довкола себе усіх справжніх вболівальників. Адже в одній залі зібралися як атрибути колишньої команди СКА, а також сучасних ФК «Карпати» та ФК «Львів».

На сьогодні найвагомішими експонатами музею є найбільше досягнення львівської команди за роки незалежності – бронзовий кубок «Карпат» за 3-тє місце в чемпіонаті України, який надав колишній тренер «Карпат» Мирон Маркевич; футболка Володимира Данилюка – найрезультативнішого бомбардира «Карпат», в якій він виступав у складі Олімпійської збірної СРСР; кубок, який отримали «Карпати» 1979 році за друге місце у першій лізі, що дозволило їм підвищитися у класі; банер львівських вболівальників, який був присутній на фіналі Кубку СРСР 1969 року у Москві.

Найбільш давніми експонатами є книга Івана Боберського «Копаний м’яч», видана 1906 року Спортивним Товариством «Сокіл», а також Альманах спортивного товариства «Україна» (до 25-ліття від дня створення) виданий 1936р.

Зібрано чимало трофеїв присвячених здобуттю «Карпатами» кубку СРСР в 1969 році. Водночас цікавими є також сучасні експонати. Зокрема, представлена колекція, яка складається із понад півтори тисячі підписів футболістів, які коли-небудь виступали у Львові, або грали за львівські команди.

Оригінальною є також приватна колекція дружніх шаржів на відомих українських та європейських футболістів із автографами гравців. Кожен футбольний вболівальник зможе не тільки знайти цікаві для себе експонати, але й зробити свій вклад у розвиток футбольного музею. Адже виставка є постійно діючою і прийматиме в свою колекцію все нові й нові експонати. 

Своє бажання співпрацювати із «музеєм» висловили чимало дослідників історії львівського футболу, колишні легендарні гравці «Карпат», діючі футбольні функціонери, а також пересічні вболівальники.

У Палаці Мистецтв виставка триватиме до 30 липня. Збір експонатів для музею проводитиметься і під час роботи виставки і після її закриття.

До участі у акції запрошуються усі мешканці міста. Футбольним трофеєм вважаються елементи футбольної форми, м’ячі, кубки та медалі, футбольна сувенірна атрибутика, фото та відеоматеріали, будь-яка інша річ, яка стосується футбольної тематики. До футбольного трофею потрібно надати письмове пояснення, чому саме ця річ є цінним трофеєм. Експонати прийматимуться в 417 кабінеті Ратуші представниками управління інформації та промоцій департаменту «Євро-2012».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *