ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко наклав вето на закон про заборону грального бізнесу

Львівський портал

|

Президент України наклав вето на Закон «Про заборону грального бізнесу в Україні» як такого, що порушує низку положень Конституції України, повідомляє прес-служба голови держави.

У повідомленні зазначено, що Президент  підтримує необхідність заборони в Україні грального бізнесу до вирішення питання жорсткого законодавчого врегулювання діяльності з проведення азартних ігор, організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів, зокрема, шляхом обмеження територій, де можуть бути розміщені зони грального бізнесу, заборони розташування гральних закладів у межах населених пунктів, мінімізації негативних соціальних наслідків від цієї діяльності.

Однак Голова держави все ж застосував право вето до Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні» як такого, що порушує низку положень Конституції України, підтримуючи при цьому також позиції Міністерства юстиції і Міністерства фінансів України.

Таке рішення вмотивоване тим, що даний закон є популістським та незваженим. Він спричинить втрату близько двохсот тисяч робочих місць. В умовах світової фінансової кризи Президент не може піти на це.

У разі набуття чинності без відповідного доопрацювання прийнятого 15 травня 2009 року Верховною Радою України Закону, держава зазнає значних додаткових фінансових збитків через недоодержання Державним бюджетом податкових надходжень від податків (зборів) з юридичних і фізичних осіб – організаторів грального бізнесу.

Крім того, ще одним важливим і, до речі, цілком прогнозованим негативним наслідком суцільної заборони грального бізнесу стане криміналізація та різке збільшення кількості нелегальних гральних закладів. Прийняття закону про заборону грального бізнесу у чинній редакції лише спричинить збільшення тіньового сектору у цій сфері. Тому взагалі дивним і непослідовним виглядає передбачене Законом, що надійшов на підпис Президентові, скасування адміністративної відповідальності за відповідні дії, пов`язані з організацією азартних ігор на гроші, речі та інші цінності.

Водночас Президент пропонує доопрацювати цей законопроект для реальної заборони цієї діяльності на певний період часу до її належного законодавчого врегулювання. У даному Законі повинен бути передбачений чіткий правовий механізм, спрямований на усунення соціально-економічних та правових проблем, пов`язаних із забороною грального бізнесу.

Зокрема, враховуючи те, що Верховна Рада України при ухваленні ветованого сьогодні Закону у Прикінцевих його положеннях зобов`язала Кабінет Міністрів України у тримісячний строк розробити і внести на розгляд парламенту законопроект про діяльність з організації та проведення азартних ігор у спеціально відведених для цього гральних зонах (а отже йдеться про тимчасову заборону Верховною Радою України грального бізнесу), Президент України пропонує передбачити у Законі, що ліцензії, видані суб`єктам підприємницької діяльності до дня набрання чинності цим Законом, не скасовуються, а їх дія зупиняється і відновлюється з дня створення спеціальних гральних зон відповідно до законодавства, яким буде врегульовано здійснення грального бізнесу в таких зонах.

Крім того, Главою держави порушено питання забезпечення соціальних прав громадян України – працівників гральних закладів, часткове безробіття яких пов`язано із забороною грального бізнесу в Україні. Відповідно Президентом пропонується передбачити дію відповідних державних гарантій, передбачених чинним Законом України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Як зазначає прес-служба, при доопрацюванні парламентом Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні» Глава держави його підпише.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *