ОСТАННІ НОВИНИ

ВР не заборонятиме новоствореним партіям брати участь у виборах

Львівський портал

|

Верховна Рада відмовилася встановити, що право брати участь у президентських і парламентських виборах мають тільки ті політичні партії, які зареєстровані за 2 роки до їх проведення (наразі таким правом володіють партії, зареєстровані не раніше ніж за рік до початку передвиборчої кампанії).

За прийняття за основу законопроекту № 1236 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності політичних партій» проголосували 192 депутати, при 226 необхідних депутатів.

Законопроект передбачав надання Міністерству юстиції прав позбавляти реєстрації ті партії, які за результатами минулих виборів отримали підтримку менше ніж 10 тис. громадян (саме така кількість підписів громадян необхідна для того, щоб партія були зареєстрована).

Ще однією підставою для позбавлення партії реєстрації парламент мав намір визначити відсутність протягом всього часу діяльності партії партійних організацій в більшості регіонів країни.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошувалося, що його мета – посилення відповідальності партій, які беруть участь у виборах і виключення з політичного процесу «технічних» партій, а відповідно – збільшення ефективності представницької демократії і партійної системи, зростання довіри громадян до партій.

Нагадаємо, цей законопроект на розгляд Верховної ради вніс депутат, член фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський.

На даний момент в Україні зареєстровано 141 політичну партію.

У виборах Верховної Ради, що пройшли 30 вересня, участь взяли тільки 20 партій і блоків.

За інформацією proUA

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *