ОСТАННІ НОВИНИ

Мінрегіонбуд визнав нездатність добудувати житло із ступенем готовності понад 70%

Львівський портал

|

Мінрегіонбуд визнав нездатність добудувати житло із ступенем готовності понад 70% за державні кошти. Як повідомляє "Комерсант-Україна", облігації Державної іпотечної установи на суму 1 млрд грн поки не зацікавили ні банки, ні Нацбанк.

Дефіцит коштів підсилить стагнацію ринку, впевнені його учасники. Заступник начальника управління нормативного забезпечення розвитку житлового будівництва Мінрегіонбуду Володимир Височин 19 травня ц.р. заявив, що у Нацбанку немає можливості реалізувати цінні папери Державної іпотечної установи на суму 1 млрд грн, дохід від яких повинен бути направлений на завершення будівництва житлових об`єктів із ступенем готовності понад 70%. "Ми звернулися до НБУ. Сьогодні відповідь – негативна. Тому один з реальних шляхів по добудові житла за державні кошти поки залишається нереальним", – сказав він. У бюджеті така сума на добудову житла не передбачена, додав В.Височин.

Учасники ринку засмучені нездатністю уряду виконати обіцянку підтримати будівельників, оскільки їм стає все складнішим конкурувати зі вторинним ринком. "Будівельна галузь вже досягла дна, і ціни на первинному і вторинному ринку зрівнялися. Але якщо ціни на завершені житлові об`єкти ще можуть падати, то на первинному ринку ніхто не захоче працювати нижче за собівартість", – підкреслює генеральний директор Global Solutions Сергій Тумасов.

"У будівельників виникне патова ситуація. До зими собівартість квадратного метра може знизитися з 800-1000 дол. до 600-650 дол. Вже зараз підвищений попит має житло на вторинному ринку, а до весни можуть з`явитися нові проекти", – говорить консультант ріелтерської компанії RED Ярослав Цуканов. Відсутність фінансування на добудову житлових об`єктів посилить стагнацію галузі і збільшить збитки будівельників, упевнений С.Тумасов. "Добудова більше 400 об`єктів – це робочі місця для всієї галузі, яких вона може позбутися через відсутність необхідних коштів", – вважає Я.Цуканов.

Нагадаємо, 8 квітня ц.р. заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитро Ісаєнко заявив, що для добудови в Києві всіх житлових об`єктів із ступенем готовності понад 70% потрібно 3 млрд грн. Д.Ісаєнко повідомив, що для добудови таких об`єктів в Київській області потрібно 1 млрд грн. В цілому по Україні, за даними Мінрегіонбуду налічується 465 об`єктів житла із ступенем готовності понад 70%, для добудови яких необхідно 7,5 млрд грн.

За даними Мінрегіонбуду, в Україні також налічується близько 900 житлових об`єктів із ступенем готовності понад 50%, для добудови яких необхідно 20 млрд грн.

За інформацією РБК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *