ОСТАННІ НОВИНИ

Тимошенко обіцяє «золоті гори» у модернізації комунальної теплоенергетики

Львівський портал

|

Вже в 2009 році в Україні буде розпочата реалізація комплексної програми з реконструкції і модернізації житлово-комунального господарства. Про це сьогодні заявила Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко, відкриваючи засідання уряду, передає управління у зв`язках із ЗМІ Секретаріату КМУ.

За словами Прем`єр-міністра, Міністерство житлово-комунального господарства проаналізувало стан 30 тисяч котелень та 72 тисяч котлів, які працюють в Україні. І на базі цієї інформації розроблена комплексна програма реконструкції та модернізації цього сектору.

Зокрема, програмою пропонується третину потужності котлів генерації тепла і обігріву гарячої води переобладнати на використання вітчизняного вугілля замість природного газу. Адже, як зауважила Ю. Тимошенко, 67% всього котельного господарства України працює на природному газі і споживає від 10 до 12 млрд. кубічних метрів щорічно. «Ціну на тепло і гарячу воду встановлюють місцеві органи влади, а ціну на газ встановлює Росія для України. Розрив між ціною, яку ми отримуємо від Росії, і за якою ми реалізуємо підприємствам житлово-комунального господарства приблизно вдвічі», – підкреслила Юлія Тимошенко. Такий розрив, за її словами, потрібно зменшувати, але не за рахунок збільшення тарифів для населення, а за рахунок оптимізації самої системи.

Крім того, уряд пропонує ще третину потужностей котельного господарства переобладнати на використання альтернативних джерел енергії. А ще третину котлів планується замінити теплонасосами, які дають найдешевше тепло, гарячу воду і працюють на електроенергії.

Прем`єр-міністр наголосила, що обладнання для переведення котлів на споживання вугілля та альтернативних видів енергії вироблятиметься на вітчизняних підприємствах, а фінансами їх забезпечать два державних банки – Ощадбанк та Укрексімбанк.

«І найголовніше, що по завершенні цієї програми, яка в більшості буде зроблена в цьому році, ми зможемо відійти від використання природного газу і здешевити тепло і гарячу воду в два-три рази», – зазначила Юлія Тимошенко і додала, що хоч програма розрахована на три роки, левову частку роботи буде виконано в цьому році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *