ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко оскаржуватиме будь-яку дату виборів, крім 17 січня

Львівський портал

|

Призначення парламентом будь-якої дати президентських виборів, крім 17 січня 2010 року буде оскаржено в Конституційному суді, виключенням можуть бути одночасні дострокові вибори президента і Верховної Ради.

Про це заявив заступник глави секретаріату – представник президента у Верховній Раді Ігор Попов, пише «Українська правда».

Він наголосив, що чергові вибори президента мають відбутися не раніше і не пізніше 17 січня, тому що на це чітко вказує Конституція України.

"Чергові вибори президента проводяться в останню неділю останнього місяця п`ятого року повноважень президента ", – процитував він положення статті 103 Основного закону.

Тобто, пояснив Попов, Конституція пов`язує дату проведення виборів президента з останньою неділею останнього місяця його повноважень, а не з календарним місяцем.

При цьому треба розуміти так, що строк повноважень президента обчислюється з моменту складення ним присяги народові на урочистому засіданні Верховної Ради (частина перша статті 104). "Урочисте засідання відбулося 23 січня 2005 року", – нагадав Попов.

Посилаючись на рішення Конституційного Суду про неконституційність парламентського рішення про проведення виборів 25 жовтня 2009 року, Попов сказав, що Верховна Рада зобов`язана затвердити нову дату чергових президентських виборів.

Попов повідомив, що у разі призначення парламентом іншої, ніж 17 січня, дати чергових виборів президента рішення Верховної Ради буде оскаржено в Конституційному суді.

Водночас він припустив, що конституційна дата проведення виборів може бути зміщена: її може бути змінено у тому разі, якщо відбудуться одночасні дострокові вибори парламенту і глави держави.

"Президент вже висловлював готовність до компромісів з парламентом щодо цього питання. Звичайно, для проведення одночасних виборів необхідно прийняти спеціальний разовий закон або внести зміни до діючих виборчих законів, проте за наявності політичної волі відповідні рішення можна прийняти протягом цієї сесії ВРУ", – заявив представник президента у парламенті.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *