ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський апеляційний адмінсуд завалили скаргами щодо виплат допомог по догляду за дитиною до 3 років

Львівський портал

|

Протягом першого кварталу 2009 року до Львівського апеляційного адміністративного суду надійшло понад 25 тисяч справ. У понад 60% з них управління праці та соцзахисту населення та пенсійні фонди областей, які перебувають в юрисдикції ЛААС, оскаржують рішення судів першої інстанції, винесені на користь громадян щодо виплат матерям по догляду за дитиною до 3 років у 2007 році та щодо щомісячного підвищення пенсій в розмірі 30 % мінімальної пенсії особам зі статусом дітей війни у 2007-2008 роках. Щодня до ЛААС надходить в середньому 1000 таких справ, повідомляє прес-служба суду.
Як йдеться у повідомленні, у згаданих категоріях справ напрацьована судова практика, згідно з якою органам владних повноважень відмовляють у задоволенні апеляційних скарг у згаданих категоріях справ. Про таку судову практику відомо як пенсійним фондам так і управлінням праці та соцзахисту. Тому таке масове надходження апеляцій від органів владних повноважень можна розцінювати як свідоме затягування виконання рішень судів першої інстанції.
Враховуючи минулорічний залишок нерозглянутих справ, на сьогодні у провадженні ЛААС перебуває близько 30 тисяч справ. «Суд не має ні фізичної, ні матеріальної можливості прискорити розгляд справ. Півтори  тисячі справ на одного суддю за чотири місяці – навантаження, яке нищить усі можливості розгляду справ у розумні терміни. Крім цього, через заборгованість перед Укрпоштою заблоковано пересилку кореспонденції.  Розсилаються лише запрошення на судові засідання (які обходяться у 7.40 коп за один лист, при закладених 4.63 в цілому на забезпечення розгляду справи). На відправлення документів сторонам, що не брали участі у судових засіданнях, розсилку рішень по справі тощо – грошей  з держбюджету не надходить. Судді змушені власним коштом відсилати кореспонденцію» – заявляють у прес-службі ЛААС.
Тому Львівський апеляційний адміністративний суд звертається до громадян, які мають справи у суді, з проханням поставитися з розумінням до ситуації, і, при необхідності оперативно отримати рішення чи процесуальні документи звертатися безпосередньо у громадську приймальну ЛААС. Разом з тим, законодавство передбачає можливість розгляду справи без участі у судових засіданнях, за наявності згоди всіх сторін на письмове провадження справи, що дозволяє прискорити процес і оптимізувати витрати.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *