ОСТАННІ НОВИНИ

Гральному бізнесу перекрили кисень. Чи надовго?

Львівський портал

|

Гральний бізнес поза законом. Принаймні на найближчі три місяці, доки уряд не розробить спеціальне законодавство, що передбачає право здійснення грального бізнесу у спеціально створених гральних зонах. Щоправда, уся надія власників та працівників грального бізнесу покладена на президента, адже саме від його підпису залежить те, чи вступить у дію закон «Про заборону грального бізнесу в Україні».

До слова, закон забороняє не лише гральний бізнес, але й участь в азартних іграх. При цьому до азартних ігор не належить організація та проведення лотерей, творчих конкурсів, спортивних змагань, гра в більярд, кеглі та інші ігри, які проводяться без одержання гравцем призу (виграшу), гра на ігрових автоматах типу «Кран-машина», де як виграш гравець отримує виключно матеріальні речі тощо.

Згідно із законом, до суб’єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 8 тисяч мінімальних зарплат з конфіскацією грального обладнання, а прибуток від проведення такої азартної гри підлягає перерахуванню до державного бюджету України.

Безперечно, наміри уряду та парламенту про заборону грального бізнесу благі. Але, як відомо, саме благими намірами у нашій країні вистелена дорога до пекла. Адже, на думку власників грального бізнесу, рішення Верховної Ради про заборону є економічно необдуманим і у час кризи може боляче вдарити по бюджету. До того ж до армії безробітних приєднується ще 200 тисяч працівників, задіяних в ігровому бізнесі.

Крім цього, в ініціативі Юлії Тимошенко заборонити гральний бізнес вбачають банальний піар перед виборами. Мовляв, саме за рахунок соціальної нелюбові українців до «автоматів», прем’єрка хоче заробити собі напередодні президентських виборів електоральних симпатій, які суттєво постраждали під шумок кризи.

Водночас є побоювання, що заборона грального бізнесу просто зажене його у підпілля. Як наслідок – постраждає  лише бюджет, натомість гральний бізнес знайде прогалини у законодавстві, аби так-сяк функціонувати.

Ще одна версія заборони грального бізнесу – спроба перерозподілити ринок. Принаймні саме таке припущення висловив народний депутат, лідер Української народної партії Юрій Костенко. «Заборона грального бізнесу з наступним переглядом ліцензій призведе до перерозподілу ринку між структурами, наближеними до БЮТ і Партії регіонів», – переконаний він.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *