ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові обговорюють реформування залізниці

Львівський портал

|

Проект реформування української залізниці та досвід сусідніх країн обговорюють сьогодні на міжнародній конференції «Міжнародний досвід реформування залізничного транспорту», що проходить у Львові.

Як повідомив під час виступу начальник відділу Департаменту залізничного транспорту Мінтрансу Іван Родіонов, зараз працює міжвідомча робоча група. За його словами, до кінця травня група має подати свої доповнення до проекту на розгляд уряду і тоді Кабмін розгляне програму.

І.Родіонов сказав, що проект програми реформування залізничного транспорту був розроблений і затверджений ще у 2006 році. Він передбачав утворення вертикально-інтегрованої  структури у вигляді державної акціонерної компанії. Однак після заміни уряду цей проект відправили на перегляд.

Зараз до цього документа пропонують внести зміни – спочатку перетворити Укрзалізницю на державне підприємство, а вже потім перетворювати на акціонерну компанію. «Ми прагнемо, щоби уряд прийняв цю програму якнайшвидше, бо це дасть поштовх до залучення інвестицій в  розвиток залізничного транспорту» – зазначив І.Родіонов.

Заступник Гендиректора Укрзалізниці Микола Снітко під час виступу сказав, що реформування залізничної галузі доконче потрібне для її нормального розвитку, однак воно має іншу природу, ніж реформування залізниць в Європі, адже йдеться  про цілком інші передумови реформування – в Україні воно потрібне для оновлення основних фондів та приведення діяльності залізниці у відповідність до українського та міжнародного законодавства.

Як розповів І.Родіонов, проектом передбачається відокремлення управлінської та господарської діяльності, які зараз Укрзалізниця поєднує, всупереч багатьом нормам чинного законодавства.

Крім того, мають бути відокремлені всі бізнес процеси, аби припинити перехресне субсидування збиткових галузей. Це призведе до того, що фінансові та виробничі потоки залізниці стануть прозорими, а відтак залізниці зможуть набагато легше залучати кредитні ресурси.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *