ОСТАННІ НОВИНИ

Студенти лісотеху зібрали півтори тонни макулатури у рамках еко-проекту «Листок рятує ліс»

Львівський портал

|

У Національному лісотехнічному університеті України завершився еко-проект «Листок рятує ліс», який тривав з 14 квітня до 12 травня, організаторами якого виступила Студентська ініціативна група «Молодіжний авангард». Суть проекту полягала в тому, аби зібрати якомога більше паперово-целюлозних відходів, які щоденно викидають або спалюють у великих кількостях різні адміністративні установи, задля ощадливого використання паперових виробів та пропагування екологічної культури серед працівників адміністративних установ, повідомляють організатори.

«У більшості державних адміністративних установах основні відходи – паперово-целюлозні вироби у вигляді зразків та залишків поліграфічних матеріалів, невикористані чи зіпсовані бланки, різноманітні чернетки. У навчальних закладах щорічно накопичується значна кількість використаних зошитів, рефератів тощо. Спробуємо розглядати це сміття, як капіталовкладення у майбутнє. Адже попередньо кожна установа, організація, окрема особа витрачає чималі кошти на паперові вироби», – зазначила координатор акції, студентка Інституту екологічної економіки НЛТУ України Христина Ільків.

За її словами, для виробництва 1 тонни паперу потрібно 15-20 дерев, що своєю чергою веде до винищення лісів, зниження біологічного різноманіття природи, ерозії ґрунтів, забруднення води та повітря тощо. Разом з тим, залишається проблема нагромадження відходів, їх нецільового використання чи невикористання взагалі. Шляхи виходу з даної ситуації організатори вбачають у вторинному використанні паперово-целюлозних виробів.

«Схема дуже проста: ми сортуємо відходи на місцях, збираємо макулатуру в нашому пункті прийому, який влаштували в гуртожитку№3 НЛТУ України, доставляємо зібрану сировину на ВАТ «Львіввторресурси»», де й відбувається повторне сортування та переробка наших паперово-целюлозних відходів», – поінформувала Христина Ільків.

У результаті акції організатори зібрали 1 т 580 кг макулатури, а це приблизно 26 дерев. Художню літературу та навчальні посібники, зібрані студентами, передали до бібліотеки Лісотехнічного університету, решту півтори тонни паперових відходів відправили для переробки на ВАТ «Львіввторресурси».

До участі в еко-проекті «Листок рятує ліс» вдалося привернути увагу не лише окремих студентів та викладачів, але й цілі кафедри НЛТУ України. Захід активно підтримала адміністрація університету та Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області.

Заплановано, що акція стане традиційною і в майбутньому залучатиме й інші ВНЗ Львова.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *