ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові з’явиться вулиця Ростислава Братуня

Львівський портал

|

Депутати Львівської міської ради сьогодні, 10 травня, на урочистій сесії з нагоди Дня міста Львова прийняли рішення про перейменування вулиці Албанської та вулицю Ростислава Братуня.

«З метою вшанування пам’яті відомого українського поета, культурного, громадського та політичного діяча Ростислава Братуня, враховуючи звернення Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України від, засновників громадської організації "Товариство Лева", заяву фракції Блоку Юлії Тимошенко у міській раді … міська рада ухвалила: 1. Перейменувати вул. Албанську на вул. Р. Братуня. 2. Личаківській районній адміністрації у місячний термін виготовити та встановити таблиці з новою назвою вулиці…», – сказано у рішенні Львівської міської ради. 

Голова фракції БЮТ Юрій Гудима, коментуючи дане рішення, наголосив: «Від імені  нашої фракції хочу щиро подякувати колегам-депутатам, а також громадськості Львова за підтримку ініціативи щодо вшанування пам’яті Ростислава Братуня у Львові – увіковічення його ім’я в назві одній із вулиць нашого міста». Про це інформує прес-служба ЛМО БЮТ.

Ростислав Братунь народився 7 січня 1927 року в місті Любомль на Волині. У 1950 році закінчив Львівський державний університет ім. І. Франка. До 1979 року очолював Львівську організацію спілки письменників. 

Ростислав Братунь – головний редактор журналу "Жовтень" (сьогодні "Дзвін"), голова Львівської організації Спілки письменників України, Народний депутат СРСР від Львова – стояв біля витоків заснування Народного Руху України, ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, Товариства Лева, Львівської бесіди, національно-культурних товариств. Ставши одним із перших демократичних депутатів, він боровся за право націй на самовизначення, за свободу віросповідань, зокрема ініціював процес легалізації УГКЦ. З трибуни 2-го З`їзду Народних депутатів СРСР вперше відстояв право України на повернення своєї історичної символіки.

Вірність ідеалам свободи – її він проніс крізь усе своє життя. Саме за вірність Ростислав Братунь був посмертно нагороджений Всеукраїнською організацією «Меморіал» орденом В.Стуса.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *