ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили «Вікно життя» для небажаних новонароджених

Львівський портал

|

Перше в Україні «Вікно життя» – спеціальний пункт, де матері можуть анонімно залишити небажану новонароджену дитину, – відкрили сьогодні у Львівському державному перинатальному центрі по вул. Вашингтона, 6. Це стало початком реалізації масштабного соціального проекту, покликаного звернути увагу суспільства на проблему жорстокого ставлення до небажаних новонароджених. Проект реалізовано з ініціативи та за кошти народного депутата України Петра Писарчука спільно з Головним управлінням охорони здоров’я Львівської ОДА.  

Пункт «Вікно життя» це спеціальне віконечко, яке відчиняється ззовні і в якому можна залишити новонароджену дитину. Після його зачинення чергові лікарі отримують сигнал, щоб прийняти дитину. Усе це відбувається анонімно, адже відповідне віконечко розміщене у малолюдному місці і від людини, яка залишає малюка, ніхто не допитується анкетних даних. У випадку ж, якщо мати захоче повернути свого малюка, то вона матиме таке право.

«З початку року лише у Львові було зафіксовано три випадки, коли на смітниках знаходили мертвих або покинутих новонароджених. Коли чуєш таку інформацію, то мало жахатися, треба щось робити. Тому якщо ми врятуємо хоча б одну дитину, то ми проживемо життя недаремно», – зазначив ініціатор проекту Петро Писарчук.

Як розповіла головний лікар Львівського державного перинатального центру Лариса Янів, насамперед проект розрахований на жінок, які приховують свою вагітність та народжують поза медичними закладами, аби про це не дізналися родичі чи знайомі. Переважно це школярки, студентки ПТУ чи ВНЗ, які намагаються позбутися своєї дитини через нерозуміння батьків..

У той же час львівський проект «Вікно життя» має на меті не просто обладнати такі пункти, а й реалізувати комплекс просвітницьких та інформаційних заходів, покликаних звести до мінімуму кількість таких випадків.

Зокрема, за кошти Петра Писарчука випущено флаєри з інформацією про «Вікно життя», які роздаватимуть у так званих ризик-групах: школах, училищах та вишах. Окрім цього, у таких групах буде проведена низка семінарів із залученням психологів та матерів. Відтак кожна жінка, яка зіштовхнулась або може зіштовхнутись із проблемою небажаної вагітності, зможе отримати кваліфіковану психологічну допомогу. Паралельно з цим допомогу психолога можна отримати і за телефоном 8 (032) 247 47 01 або 247 47 02.  

«Ми не агітуємо матерів віддавати своїх дітей державі. Йдеться про конкретну дуже специфічну проблему: вбити чи подарувати життя. Адже в центрі нашої уваги ті матері, які здатні позбавити життя свою ж новонароджену дитину. Треба донести до цих жінок, що це страшний злочин не лише перед Богом, але й перед державою, який карається законом. І у тебе є вихід: врятувати дитину,  віднести її у «Вікно життя», – наголосив Петро Писарчук.

Що ж стосується вартості реалізації проекту «Вікно життя», то Петро Писарчук від мовився її оприлюднювати. «Людське життя безцінне», – наголосив народний депутат, відповідаючи на питання.

Відкриття першого «Вікна життя» символічно відбулося напередодні Дня матері, адже мета проекту – нагадати суспільству про найважливіше покликання жінки – стати мамою. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *