ОСТАННІ НОВИНИ

Українське книговидавництво: або пан, або пропав

Львівський портал

|

Або пан, або пропав – саме так можна охарактеризувати стан видавничої справи в Україні в умовах кризи, яка не обійшла й книговидавців. Понад те, якщо тенденція із різким падінням попиту на книги не зміниться, то вже до осені половина українських видавництв може просто зникнути.

З іншого ж боку, у цій бочці дьогтю є ложка меду – більше ніж українське книговидання від кризи потерпає російська видавнича справа, внаслідок чого суттєво скоротився імпорт російських книг. Відтак україномовна література має усі шанси зайняти ту нішу, в яку раніше її не впускала дешевша російська книга.

Як розповіла президент громадської організації «Форум видавців» Олександра Коваль, із приходом кризи українці стали витрачати на книжки набагато менше грошей, і не тільки на дитячі. Обсяги продажу книг скоротилися приблизно наполовину, порівняно із минулим роком. «Фінансова криза уже вплинула на купівлю книг, у тому числі на купівлю дитячих книг. Книжки ніколи не були споживчим пріоритетом для українців. В пріоритетах у нас є мобільний зв’язок, алкоголь, тютюн, на які українці витрачають просто в десятки разів більше грошей, ніж на книжки», – наголошує О. Коваль.

Відтак, за словами президента Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів України Олександра Афоніна, близько 50% видавництв наполовину обмежили свої наклади та асортимент книг. Найбільше – на 60 % – попит впав на довідкову літературу та підручники для вищої школи, основними покупцями яких були внз. Найменше постраждала від кризи дитяча книга, її продаж зменшився приблизно на 10%.

У той же час, як розповів заступник директора видавництва «Тріада плюс» Орест Бакайчук, дешевшою, ніж зараз, книга не може бути, тому що суттєво подорожчали послуги друкарень та матеріали. Окрім цього, левову частку собівартості книги займає підготовка її випуску. Відтак утворюється замкнене коло: падають наклади книжок, що робить видання книги дорожчим, а чим дорожча книга, тим менше її купують.

Одна з причин кризи книговидавництва, за словами пана Афоніна, те, що український видавець не має обігових коштів. Адже кредитна політика державою практично згорнута, тому виробник не може працювати з кредитами.

«Ми сподіваємося, що нам вдасться найближчим часом розблокувати проект постанови Кабінету Міністрів про спеціальне фінансування суб’єктів видавничої справи, яким передбачається часткове покриття відсотків за кредитами за рахунок державного бюджету», – зазначає Олександр Афонін. За його словами, мова йде про 30 мільйонів гривень держбюджету, які дозволять суб’єктам видавничої справи отримати 600 мільйонів гривень кредитних коштів на розвиток поліграфічної бази та розширення асортиментної бази україномовних видань. «Тому при всіх негараздах, які сьогодні відчуває видавнича справа, ми сподіваємося на краще і розраховуємо, що вона буде розвиватися і нарощувати обсяги, незважаючи на кризу», – наголошує О.Афонін.

Позаяк українському книговидавництву є куди розвиватися. «Ті розцінки, які сьогодні існують на книгу, в тому числі на дитячу книгу – це об’єктивні розцінки. Натомість росіяни вартість своїх книг підняли фактично на 70 %», – зазначає Олександр Афонін. Тому сьогодні російська книга у роздрібному продажу коштує майже вдвічі дорожче, ніж до кризи. Тож якщо раніше ринок українських видань в Україні обмежувався 20%, а решта 80% займала російська книга, то сьогодні в українських видавців є реальна можливість відвоювати власну нішу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *