ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вперше на теренах СНД видрукували абетку для незрячих

Львівський портал

|

У Львові презентували абетку, виготовлену змішаним брайлівсько-плоскодрукованим шрифтом, повідомляє прес-служба Львівської міськради. Таке видання є унікальне, видане вперше не лише в Україні, а й на теренах СНД. Книга адресована зрячим малюкам із сімей батьків-інвалідів по зору, та навпаки, і покликана покращити процес засвоєння літер та вивчення писемної грамоти. До абетки додається аудіодиск з озвученими літерами, віршами, а також супровідними малюнками до них.

Публікацію абетки здійснено Львівською обласною організацією Українського товариства сліпих спільно з Канадським фондом підтримки місцевих ініціатив у рамках реалізації проекту „Пізнаємо світ на дотик". Створений при посольстві Канади в Україні фонд на конкурсній основі надав Товариству незрячих кошти в сумі 105,0 тис грн на придбання спеціалізованої техніки для друку шрифтом Брайля на плівці та папері, біндерувальної машини та витратних матеріалів.

«Абетку створено завдяки безкорисливій творчій співпраці групи небайдужих. Озвучили книгу актори Національного драматичного театру ім. М. Заньковецької Олександра Бонковська та Василь Коржук. Автор музичних композицій до абетки – львівський композитор Юрій Саєнко. Оператори комп`ютерного набору, інваліди I групи по зору Віктор Лапчак і Андрій Вороняк здійснювали форматування і верстку брайлівських сторінок, інсталяцію українського шрифту на спеціалізований принтер. Допомагав у виготовленні абетки, котру створено на основі відомої публікації видавництва „А-ба-ба-га-ла-ма-га" його директор Іван Малкович та інші. Хотілося б кожного назвати, адже вклад кожного в цю справу є неоціненним», — розповіла під час прес-конференції Оксана Потимко, керівник проекту „Пізнаємо світ на дотик", голова правління ЛОО УТОС.

Тираж книги складатиме 300 екземплярів і розповсюджуватиметься серед сімей незрячих та спеціалізованих бібліотек.

«Наша абетка покликана розв`язати проблеми тих батьків, котрі, маючи вади зору (особливо – вроджені, оскільки їм незнайомий вигляд арабського алфавіту!), під час підготовки дитини до школи неодмінно зіштовхуються з вимушеною необхідністю за плату винаймати зрячого педагога, котрий пояснить дитині вигляд літер і навчить її читати. Запровадження в обіг абетки, виготовленої одночасно двома шрифтами, дозволить сім`ям незрячих доволі безболісно подолати цю проблему та унезалежнитися від сторонньої допомоги, — наголосила Оксана Потимко.

На Львівщині понад 3000 інвалідів I та II груп по зору є членами Українського товариства сліпих. В Україні це число складає майже 50000 осіб (за іншими статистичними даними – 300000).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *