ОСТАННІ НОВИНИ

«Великий Львів» передбачає поглинання містом 14 навколишніх сіл

Львівський портал

|

При розробці генерального плану Львова буде внесено напрацювання Концепції формування приміських зон (земель) міста, якою передбачається включення в межі Львова 14 населених пунктів. Про це сьогодні повідомив заступник начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Ігор Гуменчук.

І.Гуменчук зазначив, що зараз готується Програма формування земель комунальної власності і територіальної громади міста, яка має на меті обґрунтувати принципи поділу (розмежування) земель державної власності й сформувати на цій основі землі територіальної громади м. Львова. Розмежування земель передбачає здійснення організаційно-правових заходів щодо розподілу земель державної і комунальної власності на землі територіальної громади й держави, а також визначення та встановлення на місцевості меж земельних ділянок. Складовою частиною Програми розмежування є власне Концепція формування приміських зон (земель) міста, якою передбачається включення в перспективу межу м. Львова території сільських рад: Пустомитівського району – Зимноводівська, Зубрянська, Лапаївка, Лисиничівська, Пасіки-Зубрицька, Підберізцівська, Скнилівська, Сокільницька, Сороки-Львівська, Чишківська, Ямпільська; Яворівського району – Бірківська, Домажирська, Рясне-Руська; Жовківського району – Грибовицька та Малехівська.

Загальна площа Львова становить 15,1 тис га, а загальна площа приміських земель – 22472,8 га. Це землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (59 га), землі у власності громадян (9639,7 га), землі запасу і резервного фонду (1739,7 га) та інші землі (5204,4 га).

Відтак Концепція визначає: порядок забудови приміської території, склад угідь та категорію земель, що входять в приміську зону міста.

І.Гуменчук наголосив, що стосунки міста з приміськими населеними пунктами щодо визначення меж територій між ними є доволі складними. Переговори з сільськими головами тривають понад три роки, однак досі позитивних результатів вони не принесли. «Це питання часу, але ми мусимо переконати людей в тому, що ми нікому не бажаємо зла, мова не йде про експансію, але місто хоче знати, що твориться на його теренах. Ми повинні визначити, що це за приміські території та який має бути механізм спільного користування такими землями. Переговори ведуться довго. Деякі сільські громади сприймають «в штики» пропозиції щодо узаконення стосунків з Львівської міськрадою. Звичайно, одноосібно використовувати землі легше», – зазначив І.Гуменчук.

За його словами, Львівська міська рада уже прийняла кілька ухвал, за якими регулюються взаємостосунки з приміськими населеними пунктами для врегулювання земельних питань. Він додав, що прийняти ці ухвали було необхідно, оскільки вже кілька сільських рад зверталося у мерію з не надто прийнятними для Львова пропозиціями. Так, Рава-Руська сільська рада пропонувала встановити межі між Львовом та селом, за якими до територіальних меж села мало б відійти додаткових 200 га землі. Інше звернення було від Брюховецької селищної ради, яка висловила бажання отримати у межі селища близько 180 га приміських лісів. Обом селищним радам у подібних зазіханнях було відмовлено, а межі залишилися незмінними. «Упродовж останнього часу помітна тенденція, коли приміські населені пункти бажають отримати свою частку від великого пирога, який називається місто Львів. Тож міськрадою було вчинено адекватні кроки, які мали на меті встановити рівні правила гри щодо використання приміських територій», – наголосив чиновник.

За його словами, єдиним критерієм для подальшого узаконення взаємостосунків між містом і селищними громадами буде спільне використання приміських територій із прилеглими селами та селищами. Щодо кожної селищної ради прийматиметься окреме рішення Львівською міською радою.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *