ОСТАННІ НОВИНИ

Міносвіти не хоче відтерміновувати студентам оплату за навчання, пропонує брати "академки"

Львівський портал

|

Міністерство освіти не підтримує законопроект, який передбачає відтермінування оплати за навчання для неплатоспроможних студентів, зважаючи на економічну кризу. Чиновники пропонують брати академвідпустки, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Міністерство освіти розкритикувало законопроект через відсутність механізмів погашення дефіциту коштів у вишах, що виникне внаслідок відтермінування. Економічна діяльність вишів опиниться під загрозою, кажуть у міністерстві, а це – зарплата викладачів та оплата комунальних послуг. Як альтернативу міністерство пропонує студентам, у яких проблеми з фінансами, брати академвідпустку до настання ліпших часів. Відповідний механізм переривання навчання чиновники вже напрацьовують. 
 
Коментуючи пропозицію міністерства, експерт з питань освітнього законодавства Андрій Соколов зауважив, що академвідпустка – економічно непродуманий варіант, і спричинить не менші фінансові втрати для вузів, аніж відтермінування. Адже заяви на відрахування може написати половина платників, які мають проблеми, а це близько восьмиста тисяч контрактників, каже експерт. «Відтермінування або розстрочка з постійним сплачуванням у меншій сумі – це краще, аніж академвідпустка», – каже А. Соколов. 
 
Водночас, механізм відтермінування, на що скаржиться міністерство, може розробити сам уряд, додав він. Відстрочка, академвідпустка та доступ до пільгових кредитів на навчання – лише спільно ці заходи можуть вирішити проблему неплатоспроможності студентів-контрактників, запевняє експерт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *