ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вручать Всеукраїнську літературну премію ім. Ірини Вільде

Львівський портал

|

Вручення Всеукраїнської літературної премії ім. Ірини Вільде відбудеться сьогодні, 5 травня, о 15.00 у приміщенні Львівської обласної організації Національної спілки письменників. Премія заснована з ініціативи ЛО НСПУ та народного депутата України Петра Писарчука, – повідомляє прес-служба народного депутата.

Щорічно 5 травня (день народження Ірини Вільде) премією відзначаються українські письменники за визначні літературні здобутки, новаторство в українській прозі різних жанрів, сприяння сучасному літературному процесу в Україні. Преміальний фонд, профінансований Петром Писарчуком, становить 6 тис. грн. (І-а премія – 3 тис. грн., ІІ-а премія – 2 тис. грн., ІІІ-а премія – 1 тис. грн.).

Рішенням журі цьогоріч першу премію присуджено Лесі Бернакевич за роман «До зустрічі в суді», другу премію Роману Коритко за історичний  роман «Корона Данила Галицького», третю – письменнику із Закарпаття Петру Ходаничу за книгу прози «Знак дракона».

«Ірина Вільде заслуговує увагу сучасників не лише за свої літературні здобутки, а й за мужність та твердість духу. Її приклад вартий наслідування, адже у страшні сталінсько-беріївські часи, коли більшість, і у тому числі значна частина галицької інтелігенції, боялись та прославляли вождя – Ірина Вільде сміливо захищала репресованих, використовуючи свій статус депутата, домагалась правдивого висвітлення української історії та відстоювала українську мову», – зазначив Петро Писарчук.

Ірина Вільде (Полотнюк Дарія Дмитрівна) – видатна українська письменниця, внесена ЮНЕСКО до числа знаменитих людей ХХ століття і другого тисячоліття, громадський та державний діяч, депутат міської, обласної, а згодом Верховної Ради УРСР другого скликання, лауреат премії ім. Т.Г.Шевченка у 1965 році.

Премію засновано у 2007 році Львівською організацією Національної спілки письменників України та народним депутатом України Петром Писарчуком на честь 100-річчя від дня народження видатної письменниці. З ініціативи народного обранця  у жовтні 2006 року було також прийнято окрему постанову Верховної ради України «Про відзначення 100-річчя з дня народження української письменниці Ірини Вільде».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *