ОСТАННІ НОВИНИ

Рухівці святкуватимуть у Львові двадцятиріччя

Львівський портал

|

7 травня у Львові відзначатимуть 20-ту річницю створення на Львівщині громадсько-політичної організації Народний Рух України. З нагоди цієї дати відбудеться у Львівській філармонії урочиста Академія, на котру запрошують усіх засновників та активістів Руху.

Засновники Народного Руху України нагадали, що 20 років тому, 7 травня 1989 року, у Пороховій вежі відбулися установчі збори Львівської регіональної громадсько-політичної організації – Народного Руху України за перебудову.

Як зазначив сьогодні під час прес-конференції професор, голова ЛРО НРУ у 1990-1992 рр. 
Любомир Сеник, цю громадську організацію, котра згодом переросла у потужну політичну силу, було створено в надзвичайно екстремальний час. «Нам вдалося створити Рух, перебороти тодішній режим, оскільки була на це воля народу. І хоча було багато стихійності, наша організація була надзвичайно дієздатною. Коли треба було організувати якусь акцію, всі були, як один», – зазначив Л.Сеник. Як приклад він навів організацію Рухом живого «Ланцюга Злуки», який відбувся 21 січня 1990 року.

ЛРО НРУ практично стала основою для створення регіональних осередків Руху по всій Україні та проведення у Києві Установчого з’їзду Народного Руху України за перебудову 8-10 вересня 1989 р. НРУ та його Львівська регіональна організація здобули перемогу на місцевих виборах в Галичині та створили у Верховній раді опозиційну Народну Раду, стали вирішальним чинником у здобутті Незалежності України. Протягом 1990-1993 рр. на базі НРУ були створені кілька політичних партій, на жаль жодна з них згодом не змогла наблизитися за впливовістю до рівня Руху часів 20-літньої давності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *