ОСТАННІ НОВИНИ

Розпочався перший етап рекультивації Грибовицького сміттєзвалища

Львівський портал

|

Представник британських інвесторів в Україні ТзОВ «Гафса» розпочав перший етап  рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Про це повідомляє прес-служба ГО «Спільнота» посилаючись на голову комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою ЛМР Віру Лясковську.

За її словами, зараз на сміттєзвалищі встановлено дороговартісне обладнання українського виробництва, за допомогою якого відібраний біогаз генерується в електроенергію.

«Це перший і дуже потрібний крок. Завдяки цій електроенергії нарешті зможе запрацювати станція очистки інфільтратів. Досі станція не працювала, оскільки не було коштів, аби підвести її до електромережі. Тому я дуже приємно вражена тим, що зроблено, що двигуни на вироблення електричної енергії нарешті в роботі», – наголосила  В. Лясковська.

Депутатка також повідомила, що фірма «Гафса» заявила про готовність взяти сміттєзвалище в управління, над чим зараз мають добре подумати міська і обласна влади. «Наразі ми бачимо, що ця фірма зуміла довести свої можливості і дотрималася всіх термінів з початком робіт по дегазації. Тому віра в те, що «Гафса» дотримає свої зобов’язання по сміттєзвалищу до кінця, у нас дуже велика», – додала В.Лясковська.

Водночас керівник проекту технічної рекультивації і дегазації Львівського полігону Роман Сабат розповів, що виробляти таку електроенергію дуже вигідно та економічно доцільно, оскільки її можна застосовувати і для потреб сільських громад Мелехова і Грибовичів.  «Загалом вся система розрахована для акумуляції електроенергії на 1,5 мегават на годину. Цим можна забезпечити маленьке містечко або мікрорайон. Утім перед тим, як впроваджувати такий енергетичний проект, ми ще хочемо впевнитися, що газ надходитиме постійно», – зазначив Роман Сабат.

Нагадаємо, рекультивацією Грибовицького сміттєзвалища займається фірма «Гафса» –  український представник британських компаній «C6 Capital» та «Carbon Capital Markets» – на основі угоди, укладеної між Львівською міською радою та ТзОВ «Гафса» у 2004 році.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *