ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко оскаржує в КСУ призначення президентських виборів на 25 жовтня

Львівський портал

|

Президент України Віктор Ющенко сьогодні звернувся до Конституційного суду з поданням про визнання неконституційною ухвали Верховної Ради про призначення чергових президентських виборів на 25 жовтня 2009 р. Про це на брифінгу повідомила заступник глави Секретаріату президента – представник Президента в КСУ і ЦВК Марина Ставнійчук, передає РБК-Україна.

Напередодні член Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна заявила, що виборчий процес почнеться 27 червня 2009 р. За її словами, дата президентських виборів, визначена парламентом, на сьогоднішній день «є однозначною».

У свою чергу заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив, що ЦВК прийняла до виконання ухвалу Верховної Ради, і якщо Конституційний суд не вирішить інакше, то Комісія продовжуватиме виконувати цю ухвалу. Підготовка до виборів можлива і на основі діючої законодавчої бази, відзначив А.Магера.

За словами Ж.Усенко-Чорної, в ЦВК існує дефіцит коштів на проведення чергових президентських виборів.

У держбюджеті -2009 на проведення виборів глави держави передбачено 712 млн грн, тоді як кошторис виборів складає 941 млн грн, відзначила вона, додавши, що 8 квітня ЦВК планує звернутися до Верховної Ради з пропозицією внести зміни до закону про держбюджет на 2009 р. Ж.Усенко-Чорна також сказала про необхідність внести зміни і в закон про вибори Президента України з тим, щоб можна було задіяти на цих виборах Державний реєстр виборців.

Нагадаємо, 1 квітня Верховна Рада призначила чергові вибори Президента України на неділю 25 жовтня 2009 р. За відповідний проект ухвали проголосував 401 депутат (ПР – 174, БЮТ – 155, НУ-НС – 26, КПУ – 27, Блок Литвина – 19) з 422 зареєстрованих в залі.

Заступник глави Секретаріату президента Марина Ставнійчук повідомила про намір В.Ющенко оскаржити ухвалу Верховної Ради про призначення виборів на 25 жовтня в Конституційному суді.

Пізніше Президент Віктор Ющенко заявив, що дострокові президентські вибори повинні пройти за умови одночасного проведення дострокових парламентських виборів і за умови внесення змін у виборче законодавство, що передбачають вибори за відкритими списками.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *