ОСТАННІ НОВИНИ

Українським миротворцям – учасникам подій у Косовській Митровиці надано статус учасників бойових дій

Львівський портал

|

Кабінет Міністрів України ухвалив 16 березня Постанову за №197 «Про доповнення переліку держав і періодів бойових дій на їх території», якою  визнається, що на території Автономного краю Косово 17 березня 2008 року відбувалися бойові дії, повідомляє департамент зв’язків з громадськістю МВС України.

Чинність цього урядового документа поширюється на осіб начальницького складу органів внутрішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ МВС, які перебували 17 березня 2008 року в складі миротворчого персоналу органів внутрішніх справ на території Автономного Краю Косово (Республіка Сербія, колишня Югославія).

Як йдеться у повідомленні, рік тому нашу країну сколихнула сумна звістка – у Косові загинув український миротворець, а понад два десятки його товаришів по зброї отримали поранення. Нагадаємо, що 17 березня 2008 року під час спеціальної операції із звільнення захопленої території та приміщення суду в північній частині міста Косовська Митровиця відбулося зіткнення противників проголошення незалежності Косово з поліцейськими силами ООН. Під час збройного протистояння протестувальники обстріляли та закидали гранатами будинок поліцейської станції та прилеглу територію.

Унаслідок таких дій було поранено 21 працівника Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косові. Від чисельних осколочних поранень помер заступник командира оперативного взводу Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косові старший лейтенант Ігор Кіналь.

Згідно з чинним українським законодавством, ніхто з миротворців, які  брали участь в операції й зазнали поранень не мали права на отримання статусу учасника бойових дій. Міністерство внутрішніх справ неодноразово зверталося з ініціативою про визнання учасниками бойових дій тих, хто ризикував життям та здоров‘ям в  ім‘я захисту миру та спокою на чужій землі.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *