ОСТАННІ НОВИНИ

Економіка України може швидко відновитися наступного року – експерт

Львівський портал

|

Економіка України може відновитися досить швидко в наступному році за рахунок експорту після різкого падіння ВВП у 2009 році, вважає провідний аналітик з суверенних кредитних рейтингів по Росії, Казахстану та Україні рейтингового агентства Standard & Poor`s (S & P) Френк Гілл. 
За його словами, зростання ВВП України в 2010 році складе 4,5%, тоді як цього року очікується скорочення економіки на 12%. 
"Ми бачимо потенціал досить швидкого відновлення економіки в наступному році", – заявив Френк Гілл у телефонному інтерв`ю агентству Bloomberg. 
Експерт відзначив, що в той же час прогноз залишається дуже невизначеним, оскільки він залежить від зовнішнього попиту на метали, а також цін на них ". 
"Україна стикається з потрясіннями, які завдали б шкоди будь-якій економіці, – зазначив Гілл. – Ціни на хімічну продукцію і сталь різко впали за останній час, при цьому ціни на імпортні товари зростають у зв`язку з підвищенням тарифних ставок на газ і знеціненням національної валюти. У той же час несприятливих для України фактором є існуюча політична невизначеність ". 
S & P знизило 25 лютого суверенний рейтинг України до рівня CCC +, відзначивши зростаючі ризики невиконання умов угоди між Україною та МВФ про надання стабілізаційного кредиту внаслідок відсутності широкої політичної платформи для необхідних коригувань бюджету та реформування банківської системи до президентських виборів в січні 2010 року. 
Цей рейтинг на сім ступенів нижче інвестиційного рівня і є найнижчим серед європейських країн. Прогноз рейтингів залишився «Негативним». 
"Незрозуміло, наскільки серйозним є прагнення української сторони виконувати програму МВФ, – заявляє експерт. – Борг уряду є досить низьким, хоча й швидко зростає, однак готовність погашати борг залишається під питанням". 
Згідно із прогнозом S & P, курс гривні продовжить падати. За останні шість місяців українська валюта знецінилися вже більш, ніж на 40% щодо долара США. 
"Знецінення гривні сприятиме подальшого погіршення якості активів банків, і це, в кінцевому підсумку, призведе до збільшення рівня держборгу, оскільки уряд України буде змушений вживати заходів для рекапіталізації українських банків", – відзначає Гілл. 
Подальше ослаблення курсу гривні підвищує ризик дефолтів банків і корпорацій, вважає аналітик. У той же час "в довгостроковій перспективі це допоможе економіці стати більш конкурентоспроможною", відзначає він. 
Згідно із прогнозом S & P, дефіцит платіжного балансу України скоротиться до 2% ВВП до кінця 2009 року в порівнянні з 6,7% в 2008 році, передає сайт компанії SV-Development.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *