ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко просить КС розтлумачити, як правильно міняти міністрів

Львівський портал

|

Президент України Віктор Ющенко звернувся з поданням до Конституційного Суду з проханням розтлумачити конституційний механізм заміни окремих членів уряду. Про це сьогодні на брифінгу повідомила заступник глави Секретаріату президента – представник президента в КС Марина Ставнійчук, – пише УНІАН.

За її словами, сьогодні президент звернувся до КС щодо необхідності роз’яснення відповідних статей Конституції.

М.Ставнійчук нагадала, що 16 грудня 2008 року в парламенті було оголошено про створення коаліції.

Вона наголосила, що, за конституційною процедурою, після цього коаліція мала запропонувати кандидатуру прем’єра і членів уряду. Однак, за її словами, цього не відбулося.

Натомість, – зазначила М.Ставнійчук, – сьогодні, через два місяці, постало питання заміни окремих членів уряду.

У зв’язку з цим М.Ставнійчук нагадала, що після внесення змін до Конституції в тексті Основного закону з’явився такий термін як «парламентська коаліція». Причому, за її словами, безпосередньо з фактом формування коаліції пов’язана процедура формування уряду.

Зокрема вона зазначила, що Конституція уповноважує парламентську коаліцію після її створення внести на розгляд президента кандидатуру прем’єр-міністра, а прем’єр-міністру – кандидатури міністрів.

М.Ставнійчук нагадала, що в березні 2008 року Конституційний Суд у своєму рішенні визнав залежність формування уряду від факту формування коаліції.

Таким чином, за її словами, після формування нової коаліції у грудні минулого року, а також у зв’язку з сьогоднішніми намірами ротації окремих міністрів постає необхідність для роз’яснення Конституційним Судом механізму такої ротації.

М.Ставнійчук додала, що президент просить КС розглянути це питання як невідкладне.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *